asseco Aimtec murr

Unikátní atomové plavidlo

Z petrohradského přístavu vyrazila v listopadu jediná nákladní loď s jaderným pohonem na světě. Plavidlo s názvem Sevmorpuť převáží materiál pro výstavbu jaderné elektrárny Rooppur v Bangladéši.

 
Cílem atomové lodě je přístav ve Vladivostoku, kde bude náklad vyložen a přepraven do Bangladéše. Loď pluje po Severní mořské cestě, která spojuje Evropu s Asií podél polárních ruských břehů. Trup je k tamním podmínkám uzpůsoben tak, že dokáže prolamovat až metr silný led. Celou cestu plánovanou na 25 dnů urazí sama bez doprovodného ledoborce.
Jaderná kontejnerová loď uvedená do provozu v roce 1988 je jedinou svého druhu na světě. Výkon 29 MW na lodních šroubech jí dává reaktor KLT-40. Délka plavidla je 260 m, šířka 32 m a nosnost dosahuje 33 980 tun.
V jaderné elektrárně Roopur, která vzniká na břehu řeky Gangy, zhruba 160 km od hlavního města Bangladéše Dháky, se staví dva bloky VVER-1200 generace III+. Do výstavby elektrárny jsou zapojeny i české firmy, např. armaturky Arako Opava a MSA, servopohony dodávají ZPA Pečky a čerpací techniku Sigma Group.
 
Publikováno: 15. 12. 2021 | Počet zobrazení: 782 článek mě zaujal 163
Zaujal Vás tento článek?
Ano