asseco Aimtec murr

Implantát zlepšuje mentální funkce

Problémy kognitivní kontroly lze nalézt u řady poruch duševního zdraví, kde klíčovým rysem je neschopnost snadno přejít z jednoho myšlenkového procesu do jiného.

 
Pilotní studie vědců z lékařské fakulty Minnesotské univerzity, o níž informoval časopis Nature Biomedical Engineering, ukázala, jak může mozkový implantát cílenými stimulačními impulzy pomoci ke zlepšení kognitivních funkcí.
Vědci vyvinuli algoritmus schopný v reálném čase detekovat, kdy se mozek potýká s úkoly kognitivní kontroly a dodávat do oblastí ventrálního vnitřního pouzdra/striata (VCVS) v mozku krátké stimulační impulzy, což rychle zvyšuje výkon kognitivní kontroly.
Nový výzkum prokázal, že mozkový implantát může v reálném čase snímat známky kognitivního deficitu a reagovat cílenou stimulací k obnovení normální nervové aktivity. Tento typ implantátu využívá obdobný princip, jakým některé kardiostimulátory udržují optimální srdeční frekvenci stimulací srdce v reakci na snímání nepravidelné aktivity. Podle vědců by mohl být aplikován i na kognitivní nebo emocionální problémy, např. sledování a zlepšování učení nebo abnormalit emocí, a posloužit jako základ nového přístupu v léčbě lidských neuropsychiatrických chorob.
 
Publikováno: 15. 12. 2021 | Počet zobrazení: 758 článek mě zaujal 158
Zaujal Vás tento článek?
Ano