asseco Aimtec murr

Britové chtějí nahradit cvičné letouny drony

Supernosič Královského námořnictva, HMS Prince of Wales, vypustil experimentálně ze své paluby tryskové bezpilotní letouny, aby se zjistilo, zda mohou v simulovaných útočných operacích nahradit stíhačky s posádkou.

 
Kromě toho, že takové cvičení je velmi drahé a pro účastníky i nebezpečné, mají letouny Hawk používané k tomuto účelu příští rok odejít do výslužby. Jako náhradu zvažuje námořnictvo drony QinetiQ Banshee Jet 80+, které se již při cvičeních používají, ale obvykle jako cílové drony. Banshee je však testován jako stroj, který nejen poletuje a snaží se vyhnout stopování a obranné palbě, ale imituje i agresora, který simuluje útoky protilodních nebo protiradarových raket.
Autonomní stroj nejnovější verze řady Banshee, s pevným křídlem a proudovým pohonem, vypouštěný katapultem a přistávající na padáku má rozpětí 2,5 m a je poháněn dvojicí motorů s plynovou turbínou rychlostí 740 km/h ve výšce 7,6 km po dobu až 45 minut. Dron má radarový profil přilétající střely a může nést různý užitečný náklad, včetně infračervených sledovacích světlic, antiradarových rušičů či radarových zesilovačů apod.
Nedávné testy zahrnovaly nejen letecké schopnosti, ale také fungování odpalovacích zařízení a podpůrných vybavení na rušné letové palubě, kde se pohybují vrtulníky i letadla.
 
Publikováno: 15. 12. 2021 | Počet zobrazení: 776 článek mě zaujal 153
Zaujal Vás tento článek?
Ano