asseco Aimtec murr

IDET 2021: komplikovaný, ale úspěšný

Český obranný průmysl dlouhodobě exportuje přes 90 % své produkce a loni hodnota jeho vývozu vzrostla na téměř 17 mld. Kč. Vybrané novinky ze své produkce představil na podzimním veletrhu IDET v Brně.

 

Nejvýznamnější akce v oblasti obranného průmyslu se konala v komplikované době, nicméně zúčastnilo se jí téměř pět stovek českých a zahraničních firem. Vůbec poprvé se na veletrhu prezentovala oficiální expozice státu Izrael, kde byla mj. k vidění např. inteligentní minometní munice společnosti Elbit. Novinkou veletrhu byl i Start-up Innovotion Pavilion, kde se představilo pět inovativních českých firem z oblasti obranných a bezpečnostních technologií.
Zetor Defence
Letos se na IDETu představila nejen moderní obranná technika a systémy, ale např. i nový český podnik Zetor Defence, zaměřený na obrněná vozidla: jde o joint-venture společnosti Zetor Engineering a holdingu Skupina, vytvořený s cílem prosadit se na středoevropském trhu s novou řadou obrněných terénních automobilů domácí výroby v podání tradiční značky Zetor.

Předsedou představenstva nové firmy Zetor Defence byl zvolen bývalý náčelník Generálního štábu AČR, Josef Bečvář, který donedávna zastával funkci prezidenta společnosti GLOMEX Military Supplies, patřící rovněž do holdingu Skupina. Setkání s ním jsme využili ke krátkému rozhovoru.

Jak vznikla firma Zetor Defence?
V první řadě jsme o sobě už dlouho věděli a došli jsme k závěru, že chceme společně podpořit velice dobré obrněné vozidlo – Zetor Gerlach. S prezentací naší nové společnosti jsme pouze čekali na vhodnou příležitost a IDET 2021 byl k tomu ideální. Zetor Gerlach je produkt moderní konstrukce, který splňuje požadavky vysoké balistické ochrany pro vojáky, má účinnou protiminovou ochranu a úspěšně prošel testy Vojenského technického ústavu Ministerstva obrany. Soustřeďuje v sobě všechny klíčové požadavky vojáků, zejména, aby byla posádka dobře chráněná, ale současně aby byl z vozidla dobrý výhled. Navíc je celý systém modulární a umožňuje integrovat různé nástavby, jak bojové, tak třeba pozorovací, velitelské, zdravotnické a další.

Jde o čistě český produkt?
Ano, vyrábí se na domácí půdě, a to v Brně. Přibližně 80 % komponent na vozidle je české provenience a pětina pochází z blízkého zahraničí. Projekt je tak dobrou příležitostí pro český obranný průmysl a pro zvýšení zaměstnanosti v kraji. I vlastní konstrukce vychází ze slovensko-české spolupráce techniků, inženýrů a vývojářů, takže když bude třeba životní cyklus výrobku podpořit servisem, ten bude bez problému kdykoliv dostupný. Cílem společnosti Zetor Defence je s tímto vozidlem oslovit potřeby Armády České republiky a armád zemí našich sousedů. Ovšem soudě podle zájmu na letošním IDETu docházíme k přesvědčení, že Gerlach má velkou šanci uspět i na mnohem vzdálenějších trzích.
Zetor Defence je společný podnik, jaký je poměr zúčastněných firem?
Je to 50 : 50, tak je to uvedeno i v akcionářské smlouvě. Našim cílem je promovat tento výrobek, ukázat jeho kvality a dostat se s ním na trh. Jsem přesvědčen, že je to vynikající vozidlo.
Kdyby byl zájemce z civilního sektoru, je možné ho prodat i tam?
Vše má svá pravidla, ale pokud hovoříme o možných civilních verzích, jsem si jistý, že dokážeme takovému požadavku vyhovět. Pokud bude zájem třeba ze strany složek krizového řízení státu, proč ne? Takové vozidlo by pak mělo zcela jistě jiné interiérové vybavení, jeho technický potenciál by byl zaměřen na řešení bezpečnostních a krizových situací, s nimiž se můžeme v běžném životě setkat. Rozhodně jsme schopni jak Policii České republiky, tak i jednotkám Hasičského záchranného sboru nabídnout vozidlo, které by stoprocentně pokrývalo jejich požadavky.



Česká účast
České expozice na veletrhu reprezentovaly tradiční firmy působící v této průmyslové branži jako Česká zbrojovka Uherský Brod, která měla jako vždy pult se zbraněmi na vyzkoušení, dále pak Sellier a Bellot, Meopta, EVPÚ Defence, Explosia, RETIA nebo SVOS.
Rozsáhlou plochu měl holding Czechoslovak Group (CSG) s prezentacemi svých členů, jako např. Tatra, která předvedla mj. nový vyprošťovací a odsunový automobil Bison na podvozku Tatra Force, či tankový tahač Tatra Force 8x8 s podvalem Demarco. K zajímavým exponátům patřil i mostní automobil AM-70 EX. Jde o 70tunovou nosnost mostu, která umožňuje překonat vodní překážky těžké obrněné techniky výzbroje zemí NATO. Skládací mostní pole o celkové délce 13,5 m, umožňuje překlenout překážky o šířce 10–12,5 m, a lze je spojovat do celků o více než 100metrové délky.
Podvozek Tatry využívá i střední univerzální pancéřované vozidlo Patriot II firmy Excalibur Army (EA), další z členů holdingu CSG. V její expozici byla však hlavním magnetem premiéra unikátního technologického demonstrátoru – kanónové houfnice DITA 155 mm pro vysoce efektivní palbu s dostřelem až 39 km.
Prezentovaly se i firmy, které kooperují s CSG, např. německá zbrojovka Rheinmetall a francouzská Nexter. Ve spolupráci TDV, Tatra Trucks a Nexter vznikla kolová obrněná vozidla TITUS kategorie MRAP, nabízející vysokou úroveň modularity a konfigurací od bojového vozidla pěchoty, přes ambulanci, velitelské vozidlo, samohybný minomet až po opravárenské vozidlo.
Rheinmetall vytvořil i dálkově ovládané roboty, které demonstroval po kobercích veletržních uliček robotický pes Lassy v maskáčovém provedení. Jeho úkolem je podporovat pěší vojsko během misí. Čtyřnohý robot může nést různé moduly pro průzkum, ochranu, detekci, plnit řadu dalších úkolů, např. přepravu pěchotní munice. Mezi zajímavé robotické novinky patřily i exponáty slovenské společnosti LeoTronics.
Partnerem Nexteru a Rheinmetallu je německá KMW (Krauss-Maffei Wegmann), která s Rheinmetallem spolupracuje na výrobě tanků řady Leopard II a Nexterem na vývoji nového evropského tanku. Na společném stánku KNDS (Krauss Mafei + Nexter Defence Systems) prezentovali tank Leopard 2 A7V, samohybná děla a kolovou houfnici CAESAR.

Návštěvníci IDETu mohli vidět i moderní pásová bojová vozidla pěchoty ASCOD společnosti GDELS a LYNX firmy Rheinmetall, či moderní lehká obrněná vozidla (kromě zmíněného Zetoru Gerlach) např. vozy Oshkosh, Iveco pro chemické specialisty, polské aeromobilní vozidlo AERO 4×4, kolové vozidlo Gepard pro speciální jednotky, velitelský a komunikační pickup Ford Ranger nebo osobní terénní automobily Toyota Hilux, které v armádě nahradily dosluhující vozidla UAZ a Land Rover. Vojenský výzkumný ústav (VVÚ) představil další moderní prostředek výzbroje AČR – nová vozidla pro jednotky chemické, biologická a radiační ochrany (CBRN) a projekt české pokročilé balistické aktivní ochrany vozidel (PAO), umožňující čelit kumulativním hlavicím reaktivních granátometů (RPG) a protitankových řízených střel.
Pardubicka firma RETIA kromě radaru ReGUARD, který byl jedním z oceněných exponátů, prezentovala i unikátní lehký a přenosný radar ReTWis 5, schopný detekovat a sledovat živé osoby i zvířata, jež se nacházejí za zdí nebo jinou nekovovou překážkou.

Petr Kostolník
Foto: Autor

 
Publikováno: 12. 1. 2022 | Počet zobrazení: 985 článek mě zaujal 106
Zaujal Vás tento článek?
Ano