asseco Aimtec murr

Skvělé zakousnutí testují v Turnově

Chrup zejména u starších lidí odchází a nastává problém s tuhou stravou. Nezbývá, než zajít za svým zubařem, aby nechal vytvořit částečnou nebo celkovou snímatelnou zubní náhradu. Ta ale často úplně nesedí, tlačí nebo naopak padá.

 

Pomoc nabízí stále rozšířenější moderní technologie 3D tisku. Přesné náhrady, které sedí na setiny milimetru, vytvářejí touto technologií v pilotním projektu odborníci největšího centra pro výrobu dentálních náhrad v Čechách, turnovská společnost Microdent.
„Pro funkčnost náhrad je přesnost výroby zcela zásadní. Ukazuje se, že využitím přesného 3D tisku dosahujeme u celkových snímatelných náhrad lepších výsledků než klasická ruční výroba protézy v zubní laboratoři. Materiály, které jsou díky své pevnosti a biokompatibilitě vhodné pro 3D tisk zubních náhrad, se objevily relativně nedávno, ale z hlediska životnosti jsou srovnatelné s dosud používanými polymery, jsou ale kvalitnější a lehčí,“ říká Ing. Ondřej Kosnar, provozní ředitel společnosti Microdent LAB, která ve spolupráci s Schill Dental Clinic pracuje na tomto projektu.

Digitalizace ve stomatologii
Společnost Microdent se zabývá informačními technologiemi a jejich aplikací v dentálním průmyslu. Jejím cílem je zvyšování kvality v oboru stomatologie zaváděním nejmodernějších digitálních technologií do tradičních procesů.
Vedle projektu 3D tisku, jehož podstatou je postupné vrstvení materiálu až do úplného zhotovení výrobku, vyrábí korunky, skelety, kořenové nástavby a další dentální výrobky také přesným frézováním na číslicově řízených strojích. Počítačový design a počítačem řízená výroba přinesly do odvětví dentálního průmyslu možnost výroby i z materiálů, které nelze ručně zpracovávat v zubních laboratořích.
Turnovské výrobní centrum dodává denně českým i slovenským zubním laboratořím stovky zubních náhrad. V přepočtu na jednotlivé zuby se jedná někdy o neuvěřitelných až tisíc zubů denně, ať již z kovů, ze slitiny chromu a kobaltu nebo z titanu, z moderních keramických materiálů či z plastů. Výjimkou nejsou ani kombinace těchto materiálů. Náhrady tak splňují stále vyšší požadavky na odolnost (třeba zirkonoxidová keramika má téměř tvrdost diamantu), biokompatibilitu, ale také estetickou stránku věci.

Ulehčuje práci laborantům
Postupující digitalizace umožnila vznik odbornému trojúhelníku: lékař – zubní laboratoř – výrobní centrum. A jelikož jde o poměrně mladý trend, využívá ji u nás jen asi polovina ze zhruba tisícovky zubních laboratoří, jak konstatuje Ondřej Kosnar. „Náročnou práci zubních techniků, kterých bohužel ubývá, nahradit nedokážeme, ale můžeme jim ji alespoň ulehčit. Často pracují pod velkým tlakem a výrobní centra jim poskytují výraznou úsporu času. Kromě toho také přebírají zodpovědnost za kvalitní technické provedení i ekologickou zátěž,“ upřesňuje Ondřej Kosnar.
Spoluprací s výrobním centrem odpadá práce v prašném a hlučném prostředí, zubní technici se také vyhnou vibracím od mikromotoru, se kterým pracují, a šetří tak své zdraví.
Dalším zásadním krokem v digitalizaci dentální praxe bude vybavení zubních ordinací tzv. intraorálními skenery, jimiž budou lékaři zhotovovat digitální otisky ústní dutiny pacientů. Naskenovaný digitální obraz se elektronicky odešle do laboratoře, kde začíná modelace zubní náhrady. Pacient se vyhne nepříjemnému otiskování silikonem a celý výrobní postup se tím urychlí. Po zhotovení přesné zubní náhrady je práce zubního technika již stejná. Po finálním estetickém dokončení ji předá lékaři a ten pak pacientovi.

Petr Kostolník
Foto: Microdent

 
Publikováno: 12. 1. 2022 | Počet zobrazení: 397 článek mě zaujal 99
Zaujal Vás tento článek?
Ano