asseco Aimtec murr

Tři desetiletí ve službách logistiky

Logistická společnost PST CLC působí na českém trhu už tři dekády – letos tak slaví významné výročí. Jak toto jubileum vnímá v současném kontextu, nám odpověděl Vít Votroubek, generální ředitel PST CLC a člen představenstva Svazu spedice a logistiky ČR.

 

Co se za tu dobu z vašeho pohledu v sektoru logistiky nejvíce změnilo, a jakou nejvýznamnější změnou za tu dobu prošla PST CLC?
Obor logistiky je velmi dynamický s neustálým vývojem. Největší změnu vidím v digitalizaci a využívání různých IT technologií směřujícím k automatizaci. Pro nás představoval zásadní změnu vstup zahraničního partnera. Od roku 2012, kdy došlo k fúzi s japonským globálním poskytovatelem logistických služeb Mitsui Soko, už nejsme typickou rodinnou společností, nicméně určité aspekty rodinné firmy se snažíme zachovávat. Hlavní výhoda může být vyšší flexibilita, rychlejší rozhodování a reakce.

Logistickým firmám nyní zkomplikovala život pandemie a také brexit. To je pro firmu, která mj. nabízí i celní služby, určitě zásadní. Jak moc zasáhla situace, s níž se nyní potýkají dodavatelské řetězce, vaši firmu?
Největším zásahem byly změny ve standartních postupech, kterými jsme řídili své procesy. Čelili jsme tak výzvě na rychlé změny těchto procesů, abychom mohli klientům poskytovat kvalitní služby. Díky odborníkům v naší společnosti jsme byli schopni reagovat velmi rychle a najít pro naše klienty vhodné řešení na danou situaci. K brexitu jsme přistoupili jako k obchodní příležitosti a řádně se na změnu připravili. Díky tomu jsme navýšili objemy v divizi celních služeb, což ovlivnilo příznivě i naše finanční výsledky.

Kromě jiného zajišťujete také služby pozemních kontejnerových přeprav včetně fází tzv. první a poslední míle. Je o tuto službu zájem?
O službu je velký zájem vzhledem k rostoucí oblibě intermodálních přeprav a růstu počtu vlakových spojení do České republiky. Mezi naše klienty patří převážně rejdaři a vlakoví operátoři. V poslední době ale evidujeme i rostoucí zájem ze strany spedičních firem.  

Kdybyste nahlédl do křišťálové koule a zkusil charakterizovat trendy, se kterými se logistika bude potkávat, co v ní uvidíte?
Je obtížné předvídat v současné době i vzhledem k vývoji situace kolem šíření viru covid-19. Podle mého názoru budou ale do budoucna velmi znít pojmy jako digitalizace a ekologie. Digitalizace i jako automatizace a snaha snížení potřeby lidské práce. Ekologie už zní dnes a splnit nastavené termíny ke snížení uhlíkové stopy v nákladní dopravě bude velkou výzvou.

 
Publikováno: 12. 1. 2022 | Počet zobrazení: 879 článek mě zaujal 153
Zaujal Vás tento článek?
Ano