asseco Aimtec murr

Maxi turbína zásobí tisíce bytů

Větrnou turbínu s hybridním pohonem, která svými parametry aspiruje na titul „největší svého druhu“, představil čínský výrobce turbín MingYang Smart Energy.

 

Turbína typu MySE 16.0-242 s jmenovitým výkonem 16 MW, která byla nedávno certifikována DNV a Čínským certifikačním střediskem, by měla být instalována v první polovině roku 2023. Je navržena pro třídy vysokých větrů včetně tajfunu.
Obří rotor o průměru 242 m a 118 m dlouhé lopatky pokrývají plochu 46 000 m2, což odpovídá více než šesti fotbalovým hřištím. Jedna turbína MySE 16.0-242 může generovat až 80 000 MWh elektřin ročně, což je podle výrobce dostatečné množství pro napájení více než 20 000 domácností. Technologie převodovky Hybrid-Drive a středněrychlostní planetové převodovky se sdílením zátěže byly plně optimalizovány, aby zajistily robustnost a účinnost této nové turbíny a zároveň poskytovaly vynikající ekonomický výkon pro aplikace s pevným dnem i plovoucí systémové aplikace.
Veškerá výkonová elektronika byla nově přemístěna do věže gondoly, což zjednodušilo kabeláž i údržbu systému. Vzduchotěsný design má chránit gondolu před drsnou korozí solnou mlhou a přitom umožnit vnitřní přirozené chlazení vzduchem. Hmotnost gondoly je přitom relativně nízká (méně než 37 tun na MW), což umožňuje efektivnější využití věže i konstrukce základů. To má za následek méně potřebného materiálu a logistiky.

Petr Sedlický
Foto: MingYang Smart Energy

 
Publikováno: 12. 1. 2022 | Počet zobrazení: 686 článek mě zaujal 106
Zaujal Vás tento článek?
Ano