asseco Aimtec murr

BASF: Zpracování plynů v průmyslovém měřítku

V čištění plynů má lídr chemického průmyslu BASF dlouhou tradici sahající až k vývoji Haber-Boschova procesu. Před 50 lety firma zahájila provoz závodu na výrobu čpavku pomocí nové technologie čištění plynu. U příležitosti tohoto výročí představuje BASF nejdůležitější inovace z poslední doby.

 

Technologie umožňující produkci čpavku, kterou BASF zavedlo před 50 lety v německém Ludwigshafenu, měla způsobit revoluci v průmyslovém čištění plynu. Jednalo se o odstranění oxidu uhličitého ze syntézního plynu pro výrobu čpavku, což je důležitá surovina pro výrobu hnojiv.
Od roku 1971 BASF v oblasti úpravy plynů nabídla řadu zlepšení – vyvinula technologie, mimo jiné pro zemní plyn, syntézní plyn, rafinérské odpadní plyny, spaliny a bioplyn. Dnes v tomto segmentu zaujímá čelní místo a svá řešení poskytuje zákazníkům z různých odvětví provozujícím přibližně 500 závodů po celém světě.
Zvlášť bohaté na inovace bylo poslední desetiletí – podívejme se alespoň na ty nejdůležitější.

Rozšiřující se řada OASE
Již deset let BASF dodává svým zákazníkům celé portfolio technologií, prostředků pro úpravu plynů, které jsou nezbytné pro použití zemního a syntézního plynu, a komplexních služeb pod značkou OASE – Gas Treating Excellence. Produkty OASE mají ve srovnání s konvenčními technologiemi nejvyšší účinnost, a proto významně přispívají k úspoře zdrojů a snižování emisí.
V roce 2019 firma vytvořila inovativní digitální platformu OASE connect, jež zákazníkům umožňuje optimalizovat provoz závodu s pomocí simulačního nástroje, ukládat analýzy vzorků a dozvědět se více o technologiích úpravy plynů pomocí e-learningových materiálů. O rok později uvedla na trh OASE sulfexx, vysoce energeticky účinnou technologii úpravy plynu, vyvinutou ve spolupráci se společností ExxonMobil. Tato technologie pomáhá rafinériím a zpracovatelům plynu plnit cíle v oblasti odstraňování síry a zároveň snižovat emise. V roce 2021 BASF podnikla další krok v digitalizaci, jež má dále zlepšit efektivitu čištění plynů. Spolu se start-upem trinamiX, ze skupiny BASF, vyvinul tým OASE metodu analýzy složení činidel pro úpravu plynu v procesech OASE.

Metoda OASE digilab
Metoda, která nese název OASE digilab, funguje téměř v reálném čase a po svém uvedení na trh nahradí pracný, časově náročný proces, jenž vyžadoval zaslání odebraných vzorků do dvou speciálních laboratoří BASF v Německu a USA.
OASE digilab pracuje s řešením pro blízkou infračervenou spektroskopii (NIR). Kombinuje mobilní NIR spektrometr s analýzou dat (chemometrií) na kvalitativní a kvantitativní určení složení vzorku. Do budoucna budou moci uživatelé zanášet vzorky ze svého závodu přímo do zařízení OASE digilab a získat analýzu během několika sekund.
„OASE digilab znamená revoluci v kontrole kvality zpracování plynů. Zákazníci, kteří tuto službu využijí, budou moct nepřetržitě sledovat stav své úpravny plynu a provozovat ji s optimálním složením rozpouštědel,“ říká Filip Dvořák, generální ředitel společnosti BASF v České republice.

Pomáhá i v nových nalezištích
V posledních letech vznikla řada projektů v oblasti plovoucího zkapalněného zemního plynu (FLNG), které umožnily otevření významných nalezišť zemního plynu na dně oceánů. Technicky náročný proces těžby zemního plynu na volném moři (obvykle z velké hloubky) vyžaduje inovativní úpravy plynu. Společnost BASF investovala do dalšího rozvoje své technologie a již zaznamenala první úspěch: nejnovější FLNG projekt malajské ropné a plynárenské společnosti PETRONAS využívá novou technologii úpravy plynu OASE.

Efektivní a spolehlivý proces
Za účelem odstranění kyselých složek z plynů, jako jsou oxid uhličitý nebo sirovodík, se přiváděný plyn dostává do protiproudého kontaktu s plně regenerovaným roztokem aminu OASE do absorpční kolony. Zde kyselé plyny reagují s roztokem aminu a následně jsou z plynu odstraněny. Amin bohatý na kyselý plyn se zahřeje a přivede do regenerační kolony, kde se z roztoku oddělí kyselé složky. Regenerovaný roztok OASE se poté ochladí a recykluje zpět do absorpčních kolon. V mnoha případech je oxid uhličitý tak čistý, že jej lze použít i pro chemické účely.
Proces úpravy plynu BASF vyžaduje relativně málo energie, nabízí velmi vysokou dostupnost a poskytuje velký výtěžek plynů s vysokou čistotou. Jeho flexibilita také umožňuje selektivní separaci určitých složek plynu. Používaná rozpouštědla pro úpravu plynu OASE se vyznačují vysokou stabilitou a dlouhou životností, takže je potřeba doplňovat jen minimální množství.

Kamil Pittner
Foto: BASF

 
Publikováno: 12. 1. 2022 | Počet zobrazení: 445 článek mě zaujal 102
Zaujal Vás tento článek?
Ano