asseco Aimtec murr

Vzduchová elektrárna

Elektřina z vody, Slunce nebo větru už není nic neobvyklého, ale ze vzduchu? Tím není myšlena větrná energie proudícího vzduchu, ale jen a jen obyčejný vzduch.

 

Přesně takový zdroj energie se podařilo vytvořit výzkumníkům z University of Massachusetts. Generuje čistou elektřinu „z ničeho“ – a funguje nonstop.
Zařízení nazvané Air-gen využívá přírodní protein produkovaný mikrobem Geobacter k výrobě elektřiny ze vzdušné vlhkosti – vzniká z vodní páry přirozeně přítomné v atmosféře. Vědci si při vývoji senzorového zařízení všimli, že když byly nanodrátky vystavené atmosférické vlhkosti specifickým způsobem v kontaktu s elektrodami, zařízení generovalo proud.
Air-gen vyžaduje pouze tenkou vrstvu proteinových nanodrátů o tloušťce menší než 10 mikronů. Ta adsorbuje vodní páru z atmosféry. Kombinace elektrické vodivosti a povrchové chemie proteinových nanodrátků s jemnými póry mezi nanodrátky ve filmu vytváří podmínky, které generují elektrický proud mezi dvěma elektrodami. Technologie dokáže vyrábět energii i v oblastech s extrémně nízkou vlhkostí, jako je Sahara. Na rozdíl od jiných OZE nevyžaduje sluneční světlo ani vítr a funguje dokonce i v interiéru.
Podle výzkumníků je současná generace zařízení Air-gen schopna napájet malou elektroniku, konečným cílem je ale vytvořit rozsáhlé systémy a dostat technologii do průmyslového měřítka. Laboratoř už vyvinula i nový mikrobiální kmen pro rychlejší a levnější masovou produkci proteinové složky.

Kamil Pittner
Foto: UMass Amherst/Yao

 
Publikováno: 12. 1. 2022 | Počet zobrazení: 412 článek mě zaujal 98
Zaujal Vás tento článek?
Ano