asseco Aimtec murr

Letošní instalace OZE budou rekordní

Podle aktuální predikce Mezinárodní agentury pro energii (IEA) se letos ve světě instaluje historicky rekordní objem nových obnovitelných zdrojů energií (OZE) o celkovém výkonu téměř 300 GW.

 

Růst světové kapacity výroby elektřiny ze solárních panelů, větrných turbín a dalších obnovitelných technologií se v nadcházejících letech zrychlí, přičemž se očekává, že letošní rok 2021 vytvoří nový rekord všech dob pro nová zařízení, uvádí IEA v nové výroční zprávě hodnotící vývoj tohoto energetického odvětví.

Po pěti letech zase o polovinu
Očekává se, že množství obnovitelné kapacity přidané v období 2021 až 2026 bude o 50 % vyšší než v letech 2015 až 2020. Svět bude podle agentury IEA v roce 2026 operovat s celkovou kapacitou obnovitelných zdrojů v rozsahu cca 4800 GW – což odpovídá současné celkové celosvětové energetické kapacitě fosilních paliv a jaderné energie a představuje růst o cca 60 % oproti úrovni z loňského roku 2020. OZE mají do roku 2026 představovat téměř 95 % nárůstu globální energetické kapacity, přičemž více než polovina bude připadat na samotné solární fotovoltaické elektrárny.
Podle analytiků agentury IEA sice rozvoj OZE v poslední době komplikuje růst cen komodit, ale na druhou stranu růst cen samotné energie jim dodává na atraktivnosti.
„Letošní rekordní přírůstky elektřiny z obnovitelných zdrojů o 290 GW jsou dalším znamením, že se objevuje nová globální energetická ekonomika. Vysoké ceny komodit a energií, které dnes vidíme, představují nové výzvy pro průmysl obnovitelných zdrojů, ale zvýšené ceny fosilních paliv zároveň zvyšují konkurenceschopnost energie z obnovitelných zdrojů,“ řekl výkonný ředitel IEA Fatih Birol.
K rekordnímu růstu obnovitelných zdrojů dojde podle očekávání IEA navzdory vysokým cenám komodit, dopravy a rostoucím nákladům na klíčové materiály používané k výrobě solárních panelů a větrných turbín. Pokud by však ceny komodit do konce příštího roku zůstaly vysoké, náklady na investice do větrné energie by se vrátily na úroveň zaznamenanou v roce 2015 a tři roky snižování nákladů na solární fotovoltaiku by byly vymazány.

Kvarteto zelené energetiky
Ve srovnání s obdobím 2015–2020 se předpokládá růst obnovitelných zdrojů ve všech regionech. Hlavním tahounem růstu instalované kapacity v OZE bude Čína, ale v nezanedbatelné míře přispějí k růstu USA, Indie a také Evropa, kde OZE podle statistických dat už začínají porážet fosilní energetiku. Tyto čtyři trhy dohromady představují 80 % celosvětového rozšíření kapacity obnovitelných zdrojů.
Globálním lídrem v navyšování kapacity zůstává Čína. Už v roce 2026 by měla dosáhnout objemu 1200 GW celkové větrné a solární kapacity, tj. o čtyři roky dříve, než je její současný cíl do roku 2030. Mimořádný je podle zprávy IEA nárůst obnovitelných zdrojů v Indii, kde si vláda vytyčila dosáhnout 500 GW kapacity obnovitelné energie do roku 2030, a pokud jde o míru růstu, může se Indie díky zdvojnásobení nových instalací ve srovnání s lety 2015–2020 dostat na první místo žebříčku.
Výrazné zrychlení vykazuje oproti předchozím pěti letům rovněž nárůst OZE v Evropě a v USA. Více než 63 % elektřiny vyrobené loni v EU už pocházelo z bezemisních zdrojů a podíl OZE poprvé převážil nad fosilní produkcí. Letos se celosvětový instalovaný výkon zařízení pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů zvýší o rekordních 290 GW, navzdory růstu cen klíčových surovin potřebných pro výrobu solárních panelů a větrných turbín. Vyplývá to ze statistik produkce obnovitelných a jaderných elektráren ve Zprávě o stavu energetické unie zveřejněné Evropskou komisí. Nejsilnějšími energetickými zdroji v EU jsou s 38 % OZE, které vůbec poprvé předstihly fosilní paliva, jež měla 37% podíl a třetí pozici zaujímá s 25 % jaderná energetika. Patrný je i trend odklonu od uhlí, které přestalo k výrobě elektřiny využívat už devět členských států Unie, 13 oznámilo pevné datum odchodu od uhlí a čtyři země o konkrétním termínu ještě diskutují.
Hybnou silou růstu obnovitelné elektřiny zůstává podle analytiků IEA solární fotovoltaika. Předpokládá se, že její přírůstky kapacity vzrostou za rok 2021 o 17 % na nový rekord téměř 160 GW. Přírůstek větru na pevnině bude v průměru téměř o čtvrtinu vyšší než v období 2015–2020 a celková kapacita větrné energie na moři se do roku 2026 více než ztrojnásobí.
Analytici agentury IEA však vyjádřili i pochybnost, zda i tento překotný rozvoj OZE bude stačit na splnění ambiciózních klimatických cílů, které počítají s bezemisním stavem do roku 2050.

Petr Sedlický
Foto: Shutterstock
Zdroj: IEA

 
Publikováno: 12. 1. 2022 | Počet zobrazení: 1025 článek mě zaujal 236
Zaujal Vás tento článek?
Ano