asseco Aimtec murr

Nanotechnologie z TUL pro české sportovce

Oděvy českých reprezentantů, kteří budou na ZOH v Pekingu hájit barvy České republiky, jsou vybaveny speciální ochrannou nanomembránou vyvinutou na Fakultě textilní Technické univerzity v Liberci.

 

Nanomembrána bude v bundě a kalhotách, na hlavě budou mít čeští reprezentanti čepici „raškovku“ druhé generace. Jak oděvy s nanomembránou, tak i čepice jsou českým produktem vyráběným u nás a tvoří koncept letošní kolekce pro olympioniky s titulem Made in Czech. Liberecká univerzita je kolébkou světové výroby nanovláken v průmyslovém měřítku, technologii vyvinul a patentoval prof. Oldřich Jirsák z Fakulty textilní v roce 2005.
„Nanomembránu si můžeme představit jako velmi jemné síto. Tím snadno projde vodní pára, ale kapka vody nikoliv. Proto se v oděvu s touto funkční membránou sportovci nebudou tolik potit a zároveň nepromoknou a oblečení jim neprofoukne. Princip je zdánlivě jednoduchý, ale vyrobit nanovlákennou membránu, která si i po mnoha vypráních zachová vysokou paropropustnost a větruodolnost a přitom nepropustí ani silný liják, byl oříšek, na jehož rozlousknutí jsem pracoval mnoho let. Česká věda tedy nezůstala ležet v šuplíku laboratoře, a to mě těší asi nejvíce,“ uvedl Roman Knížek, vedoucí katedry hodnocení textilií Fakulty textilní TUL, který je autorem patentované technologie laminování nanomebrány pro využití v oděvech.
Funkční oděvy s libereckou nanomembránou testovali sami sportovci, mezi nimi i dvojnásobný mistr světa ve skikrosu Tomáš Kraus, který je rovněž absolventem Fakulty strojní TUL. „Testoval jsem oblečení při stání pod kopcem, při chůzi do kopce se skialpovými lyžemi na zádech i při alpském lyžování, běhal jsem v tom i v dešti. Sledoval jsem přitom prodyšnost a to, jak oděv odolává mokru a větru. Výsledek byl vždy perfektní,“ řekl při prezentaci novinky.

Radek Pirkl
Foto: ČOV/Barbora Reichová

 
Publikováno: 12. 1. 2022 | Počet zobrazení: 907 článek mě zaujal 241
Zaujal Vás tento článek?
Ano