asseco Aimtec murr

Největší anténa na světě

Podle listu South China Morning Post postavila Čína největší anténu na světě určenou pro komunikaci na velmi dlouhé vzdálenosti.

 
Má jít o první velké zařízení s extrémně nízkou frekvencí (ELF) schopné generovat elektromagnetické vlny od 0,1 do 300 Hz, jež mohou snadno cestovat pod vodou i pod povrchem. Signály budou používány k odesílání a přijímání zpráv do a z obrovských vzdáleností, vědci ale uvedli, že by je bylo možné použít i k monitorování zlomových linií pod povrchem a posoudit možná rizika zemětřesení.
Z vesmíru by anténa, tvořená sítí kabelů a stožárů podobných sítím tradičních elektrických vedení, vypadala jako obří kříž dlouhý a široký přes 100 km. Funguje prostřednictvím dvou podzemních vysílačů, které proměňují Zemi v gigantickou rádiovou stanici. Dosah systému pod vodou je až 3000 km, což by Číně umožnilo kontaktovat ponorky u americké základny Guam v západním Pacifiku.
Testy již potvrdily, že je možné bezproblémově komunikovat s přijímačem na mořském dně v 200m hloubce a zachytit signály z antény vzdálené 1300 km. Ve spolupráci s Ruskem provedla Čína i testy podzemní komunikace a „ping“ vyslaný na vzdálenost 7000 km potvrdil, že signál může efektivně cestovat i pod zemí. Nicméně v tomto případě mohla být komunikace jen jednosměrná a umožňovala odesílat pouze jednoduché šifrované textové zprávy.
 
Publikováno: 12. 1. 2022 | Počet zobrazení: 820 článek mě zaujal 141
Zaujal Vás tento článek?
Ano