asseco Aimtec murr

„Míček“ umožní psovi telefonovat

Umíte si představit, že pes bude telefonovat svému páníčkovi? A přesně tohle umí speciální „mobil pro psy“, který je výsledkem týmu specialistů z britské Glasgow University a finské Aalto University.

 
Vědci vyvinuli komunikátor nazvaný DogPhone, který umožňuje 10letému labradorovi Zackovi Dr. Ilyeny Hirskyj-Douglasové, specialistky na interakci zvíře-počítač, jí zavolat tím, že míček vybavený senzorem a bezdrátově připojený k notebooku uchopí a zatřese s ním. Když akcelerometr zaznamená pohyb, zahájí videohovor, což Zackovi umožní vidět svou majitelku a komunikovat s ní, když se mu zachce. Ta může také naopak použít systém, aby mu zavolala, a jak uvádí, s trochou cviku lze naučit psa odpovídat na volání tím, že přesune kuličku umístěnou na držáku smartphonu.
DogPhone není učeno pro komerční trh, jde o experimentální výzkumné zařízení, které má umožnit studovat, jak psi prožívají technologie. Ale chápou psi, co dělají, když uskutečňují videohovor? Pociťují touhu „kontrolovat“ své lidi, když nejsou poblíž? Prozatím klade zařízení mnohem více otázek, než nabízí odpovědí, konstatuje server Gizmodo, který přinesl informaci o DogPhone.
 
Publikováno: 12. 1. 2022 | Počet zobrazení: 735 článek mě zaujal 152
Zaujal Vás tento článek?
Ano