asseco Aimtec murr

Eutanazie v de luxe formátu

Sebevražedná smrtibudka, kterou předpověděl tvůrce seriálu o rodince Simpsonových Matt Groeing ve svém komiksovém majstrštyku Futurama, odehrávajícím se v budoucnosti, je už realitou.

 
Zařízení pro hi-tech eutanazii, tedy dobrovolné ukončení života na základě kvalifikovaného rozhodnutí, vyvinula australská firma Exit International. Na rozdíl od mechanické Groeingovy smrtibudky jde o uzavřenou kapsli vyrobenou pomocí 3D tisku, která funguje spíše na principu nechvalně známé plynové komory.
Její účel je prý zaměřen k „humánním“ účelům zbavit utrpení lidí v bezvýchodné situaci strádající např. nesnesitelnými bolestmi kvůli nevyléčitelné chorobě apod. Systém položí adeptovi na smrt řadu otázek, po jejichž zodpovězení a vyhodnocení pomocí AI mu umožní stiskem tlačítka zahájit proces, kdy během okamžiku zaplní modul dusík a zároveň dojde ke snížení obsahu kyslíku (asi na jedno procento). Osoba uvnitř upadne do bezvědomí a do 30 sekund zemře na hypoxii (tj. nedostatek kyslíku). Tvůrci ujišťují, že před ztrátou vědomí adept cítí euforii a nedochází k panice. Osudové rozhodnutí má do posledního okamžiku pod kontrolou sám. Signál může zadat buď manuálně, nebo pokud toho z určitých důvodů není schopen, má k odsouhlasení stačit i např. definované mrknutí oka.
Používání kapsle má být umožněno např. ve Švýcarsku či Nizozemsku, kde je eutanazie legální. Otázkou je, zda to nepovede k jednosměrné turistice „výletů za smrtí“ do těchto zemí.
 
Publikováno: 12. 1. 2022 | Počet zobrazení: 584 článek mě zaujal 136
Zaujal Vás tento článek?
Ano