asseco Aimtec murr

Originální

Jihoafričtí vývojáři z firmy Phractyl představili koncept plně elektrického stroje založeného na ptačí fyziognomii. Ptáku podobný letoun Macrobat slibuje let „blízko VTOL“.

 

Macrobat s pásovými chodidly, ptačíma nohama, sklopnou kabinou a sklopnými křídly by měl umět téměř vertikální vzlet i přistání (NVTOL). Jeho tvůrci pozorovali ptáky, kteří dokážou přistávat a vzlétat z jakéhokoli terénu, a tento princip se snaží přetransformovat do technické podoby. Stroj si dřepne, nakloní křídla k obloze a pomocí odrazu s využitím svého podvozku kopírujícího ptačí nohy provede „téměř vertikální“ vzlet a následně i přistání, které by právě ptačí nohy měly pomoci tlumit. Jakmile se stroj vznese, nohy si složí, aby se minimalizoval aerodynamický odpor, vyrovná se do cestovního letu a bude se chovat podobně jako každé malé letadlo.
První jednomístná verze by měla dosahovat rychlost 180 km/h a dolet okolo 150 km. V budoucnu by však měl následovat vývoj aerotaxi a větších verzí, určených k rekreačním letům, kontrole infrastruktury, dodávkám zdravotnického materiálu či k postřiku v zemědělství.
Podle odborníků je koncept bizarní a někteří ho označují doslova za šílený – ale podobný osud měla i řada jiných vynálezů, které nakonec prokázaly svou životaschopnost a nezřídka ovlivnily i vývoj oboru.

 
Publikováno: 12. 1. 2022 | Počet zobrazení: 755 článek mě zaujal 153
Zaujal Vás tento článek?
Ano