asseco Aimtec murr

Investice do IT ve firmách se mění

Nejnovější prognóza společnosti Gartner týkající se globálních výdajů na informační technologie ukazuje několik trendů, které naznačují posun ve způsobu, jakým funguje podnikový IT.

 

Světové výdaje na IT letos podle odhadů dosáhnou celkové výše 4,5 mld. USD, což je nárůst o 5,1 % oproti roku 2021. Částečně v důsledku pandemie covid-19 byly výdaje na cloudový software na trhu podnikového aplikačního softwaru vyšší než software on-premise (tzn. uložený v interní infrastruktuře a prostoru firmy), a lze očekávat, že do roku 2025 dosáhnou dvojnásobku necloudového trhu. Letos mají podle analytiků investice do cloudových služeb tvořit téměř 11 % z celkového růstu výdajů na segment podnikového softwaru, protože firmy, aby podpořily trvalou flexibilitu, se zaměřují na upgrade svého vybavení na software jako službu (SaaS).
John Lovelock, viceprezident pro výzkum společnosti Gartner, charakterizuje rok 2022 jako „návrat do budoucnosti“, kdy se firmy mohou posunout za kritické krátkodobé projekty, na něž se soustřeďovaly během posledních dvou let, a zaměřit se na dlouhodobý horizont. To povede k posunu ve výdajích, a během příštích tří let budou výdaje na software IT infrastruktury růst rychleji než za aplikace. Globální výdaje na podnikový software mají letos vzrůst o 11,1 % a v roce 2023 o 11,9 % na 753 mld. USD.
Jedním z trendů je i změna výdajů na servery. Výdaje na systémy datových center loni vzrostly o 11,4 % a letos se mají zvýšit o 4,7 % na 226 mld. USD. Gartner předpovídá, že podniky už nikdy nebudou utrácet tolik za servery, letos by do nich měly investovat 53,7 mld. dolarů, což během následujících let klesne na 53,2 mld. a poté na 53,1 mld. dolarů. Stále více serverové zátěže bude převáděno na IT infrastrukturu provozovanou poskytovateli služeb a cloudovými operátory, kteří jsou připraveni za serverový hardware utratit 80 mld. USD.
Firmy tak budou muset i zvážit, jaké dovednosti si uchovají interně a jaké mohou být outsourcovány. Gartner předpovídá, že segment IT služeb zaznamená letos druhý nejvyšší růst výdajů a dosáhne 1,3 bilionu USD, přičemž do roku 2025 budou organizace více spoléhat na externí konzultanty. Cloud computing zvýšil poptávku po IT dovednostech a průmysl nebyl schopen školit lidi tempem potřebným k jejímu uspokojení, takže není dostatek lidí s cloudovými dovednostmi, a ty, kteří pracovali výhradně na místním podnikovém IT hardwaru, není snadno rekvalifikovat, takže outsourcing je nejjednodušší cesta, jak toho dosáhnout.

Foto: Shutterstock

 
Publikováno: 3. 3. 2022 | Počet zobrazení: 368 článek mě zaujal 89
Zaujal Vás tento článek?
Ano