asseco Aimtec murr

Projekt na recyklaci baterií z elektromobilů

Francouzská společnost Veolia postaví ve Spojeném království první závod na recyklaci baterií elektromobilů, který bude do roku 2024 schopen zpracovat 20 % britských vyřazených baterií.

 

Pilotní projekt Veolie bude začínat v Minworthu ve West Midlands se zpracovatelskou kapacitou 1000 tun baterií za rok. Zde se baterie nejprve vybijí a rozmontují, poté budou následovat recyklační procesy mechanické a chemické separace. Pro uspokojení recyklační poptávky, která by v Anglii měla ve zmíněném časovém horizontu dosáhnout zhruba 350 tis. tun vysloužilých baterií z elektromobilů, bude ale vyžadovat řadu takovýchto zpracovatelských závodů.
Firma připomněla, že získávání velké části materiálů potřebných pro výrobu baterií spoléhá na tradiční procesy, které jsou energeticky náročné a spotřebovávají velké množství vody. Odhaduje se, že pro získání tuny lithia s použitím těchto typů těžby je zapotřebí téměř 2 mil. litrů vody. Takzvaná městská těžba neboli získávání materiálů pomocí recyklace z vyřazených li-ion baterií může snížit spotřebu vody, stejně jako emise skleníkových plynů vypuštěných při jejich výrobě až o polovinu.
V příštích pěti letech využije Voelia svou globální síť k vytvoření úplného řešení pro oběhové hospodářství pro výrobu prekurzorů baterií v Evropě. Už loni uzavřela partnerství se značkou Renault s cílem vytvořit bezpečný a udržitelný dodavatelský řetězec pro strategicky důležité materiály k výrobě baterií, jako jsou kobalt, nikl a lithium, a zkoumá nejlepší metody získávání surovin recyklací vysloužilých baterií na dostatečně čisté materiály využitelné pro výrobu nových.

Jan Tax
Foto: Veolia

 
Publikováno: 3. 3. 2022 | Počet zobrazení: 370 článek mě zaujal 88
Zaujal Vás tento článek?
Ano