asseco Aimtec murr

Zlepší výrobu miniaturních zařízení

Vzhledem ke zmenšování elektronických součástek, jako jsou IC čipy a konektory, představila společnost Sabic nové pryskyřice, které umožňují miniaturizaci testovacích zásuvek a konektorů napájejících elektronická zařízení.

 

Výrobci elektroniky hledají nová materiálová řešení, umožňující podporovat pokročilé návrhy komponentů s jemnou roztečí, které se používají v extrémně drsných podmínkách, včetně vysokých teplot, tlaků a více cyklů použití.
Dvě nové třídy v portfoliu pryskyřic vyztužené skelným vláknem s označením Superflow Ultem SF2250EPR a SF2270 pomáhají řešit trend miniaturizace elektronických součástek, umožňují vyrábět menší, lehčí a sofistikovanější zařízení. Vyznačují se výjimečnými tekutými vlastnostmi pro lisování testovacích patic (BiTS) používaných k zátěžovým zkouškám čipů integrovaných obvodů. Podle výrobce mohou být potenciálně využity i k lisování tenkostěnných, vysoce přesných miniaturizovaných konektorů. Jejich tokové vlastnosti pomáhají umožnit požadavky úplného plnění formy a snadného uvolnění u stále menších součástí.

Náhrada PES materiálů?
Obě pryskyřice Superflow Ultem, které vyvažují tok a houževnatost, by měly být podle výrobce vynikající alternativou k existujícím materiálům, jako jsou tekuté krystalové polymery vyztužené skleněnými vlákny (LCP) a polyethersulfonové (PES) pryskyřice. Poskytují lepší mechanické vlastnosti i modulaci a nižší absorpci vlhkosti. Nabízejí podobné tokové chování bez nutnosti úpravy nástroje, navíc až o 20 % lepší pevnost v tahu a modulaci, a až o 9 % nižší hustotu.
Superflow Ultem SF2250EPR je pokročilý plast, který odolá zkouškám vysokoteplotního vypalování až do 150 °C a zároveň nabízí ve srovnání se stávajícími materiály vyšší pevnost a rozměrovou stabilitu. Jedním z prvních výrobců BiTS, kteří novinku využili, je jihokorejská firma Sensata Technologies. Její designérský manažer Tommy Oh uvedl, že jak průmysl postupuje k jemnějším roztečím a miniaturizaci, představují stávající materiálová řešení kvůli nedostatečné tekutosti a slabým svarovým liniím technická omezení ve složitých návrzích BiTS.

Výhody ověřené v praxi
S novým materiálem značky Sabic lze očekávat významné výhody v kritických oblastech výkonu, včetně pevnosti v tahu a ohybu. Superflow Ultem SF2250EPR umožňuje úspěšně vyvíjet různá zařízení BiTS s vynikajícími parametry, zejména zařízení s nižšími roztečemi, jako je 0,5 nebo dokonce 0,4 mm. Materiál prokázal zhruba o 30 % lepší tažnost a mnohem lepší tekutost ve srovnání s alternativními řešeními PES, zejména v oblastech tenkostěnných svarů.
V rámci skupiny polyetherimidových (PEI) materiálů pryskyřic Ultem nabízí řada Superflow nejlepší tokové vlastnosti s až pětkrát delší délkou toku než standardní pryskyřice Ultem vyztužené skleněnými vlákny. Vysoký průtokový výkon může snížit počet vtoků, což vede k menšímu rozbití a vyššímu výnosu výroby. Mezi další výhody patří možnost nastavit nižší teploty taveniny, což může šetřit energii, minimalizovat odplyňování a zrychlit doby cyklů pro vyšší produktivitu.

 
Publikováno: 3. 3. 2022 | Počet zobrazení: 379 článek mě zaujal 89
Zaujal Vás tento článek?
Ano