asseco Aimtec murr

CES 2022: Od mobilů po traktory

Letošního ročníku, který proběhl fyzicky (nikoli virtuálně) za zpřísněných bezpečnostních opatření, se zúčastnilo na 40 000 návštěvníků, kteří mohli vidět řadu inovativních produktů, jež předvedlo v Las Vegas více než 2300 firem z celého světa.

 

Kromě mobilů a počítačů či jejich komponent, jako jsou např. grafické karty, převládaly tradičně zobrazovací zařízení nejrůznějších druhů, audiotechnika a systémy zpracování zvuku od prémiových systémů po masovou produkci určenou pro nejširší využití. Téměř vždy byl však jejich charakteristickým znakem inovativní charakter daného řešení.
Významným trendem je i zapojení umělé inteligence (AI), která se stále více prosazuje v různých průmyslových segmentech. Je už ale i součástí nejrůznějších zařízení, s nimiž se lze setkat v domácnostech v podobě tzv. chytrých spotřebičů, jak předvedla např. firma Beyond Honeycomb se svým robotem, který dokáže díky AI připravit jídlo. Nebo výrobce zemědělské techniky John Deere, který ukázal plně autonomní traktor ovládaný aplikací v mobilu. Je schopný obdělávat pole bez dohledu farmáře.

Laserové kino a kouzla se zvukem
Společnost Hisense na CESu uvedla svou novou prémiovou řadu U9H Mini-LED televizorů s 8K. Model 85U9H, který bude uveden letos na trh, obsahuje 4000 podsvícených zón a jas 3000 nitů s obnovovací frekvencí 120 Hz. Hlavní atrakcí její expozice byl však přístroj 8K TriChroma Laser TV (obr. 3), první 8K laserový televizor na světě se zabudovanou AI. TV s více než 100“ úhlopříčkou využívá tři laserové paprsky a rozlišení s více než 33 mil. pixelů pro realističtější vykreslení obrazu s více detaily a optimalizací scén pomocí AI. Firma mj. předvedla i laserový projektor Hisense PX1 Pro, který má integrovanou Android TV a promítá obraz o úhlopříčce 90 až 120 palců v 4K rozlišení.
Značka Sony charakterizovala svou novinku Bravia XR řady Master jako první TV na světě s kognitivní inteligencí. Díky kognitivnímu procesoru XR a novému systému odvodu tepla bude mít schopnost lépe ovládat kontrast a maximalizovat jas.
Nová generace plochých televizorů Samsung by měla být hybridem mezi vlastními Quantum Dot displeji a technologií OLED, používané konkurenčními značkami. Modely Neo QLED přicházejí s technologií Shape Adaptive Light, umožňující úrovně kontrastu, které se blíží schopnostem organických LED televizorů, kde má každý pixel vlastní podsvícení. Samsung uvedl i nový dálkový ovladač, ke kterému už nebude potřeba baterie. Umí se nabíjet ze solární energie pomocí vestavěného fotovoltaického článku, a díky technologii radiofrekvenčního sběru i prostřednictvím rádiových vln z Wi-Fi routeru.
Nový soundbar LG S95QR od společnosti LG nabídne jako první na světě středový reproduktor směřující nahoru, čímž se má dosáhnout jasnějších dialogů a lepší prostorový zvuk. Skutečný audio „majstrštyk“ však předvedla firma Noveto. Její systém N1 je prezentován jako nejmodernější chytré audio zařízení s vestavěnou inteligencí Alexa a technologií Smart Audio Beaming, jež společně vytvářejí impozantní binaurální zvuk podobný nošení neviditelných sluchátek. Tajemství tkví v technologii umožňující tichý přenos ultrazvuku vzduchem, který se sbíhá do slyšitelných „kapes“ těsně u uší posluchače, čímž vytváří zážitek jako ve sluchátkách.
Bezdrátové je dnes už prakticky všechno, jak doložila třeba firma Cambridge Audio se svými gramofony Alva TT V2 a ST. Přehrávají bez jakýchkoli kabelů čistý, vysoce kvalitní zvuk, který lze streamovat do reproduktorů nebo sluchátek dokonce i ve dvou místnostech.
Kromě nejrůznějších věcí, pokud možno co nejvíce zaměstnávajících naše smysly, byla však na CESu k vidění i zařízení ze zcela opačného ranku. Třeba meditační zařízení Morphée Zen uvolňující stress. Má tvar hladkého oblázku, který pohodlně padne do dlaně. Stačí zapojit sluchátka do zařízení a zahájit jednu ze 72 relaxačních relací, vybrat si lze ze šesti typů.

Rychlé čipy a nástup doby skládací
Tradičními aktéry CESu jsou mobily a počítače, které se představily v nejmodernější podobě. Firma Intel kromě diskrétních GPU s grafikou Intel Arc představila 12. generaci mobilních procesorů Intel Core H, které by měly nabízet rychlejší výkon. Její vlajková loď Core i9-12900HK by měla překonávat v některých parametrech i nový Apple M1 Max, který pohání nejnovější modely MacBook Pro.
Konkurenční AMD využila CES k uvedení procesorů Ryzen 6000 pro notebooky, které jsou založeny na 6nm výrobním procesu s výkonnou integrovanou grafikou, první podporou pro bezpečnostní procesor Microsoft Pluton a celodenní výdrží pro přehrávání videa. Nové čipy mají mít dosud „nejrychlejší taktovací frekvence“ pro herní notebooky. CPU Ryzen 7000 pro stolní počítače, využívající architekturu Zen 4 a 5nm proces, přijdou na trh ve druhé polovině roku.
Nvidia se blýskla uvedením grafických jednotek GeForce RTX 3080 Ti a RTX 3070 Ti pro vysoce výkonné herní notebooky, které do tohoto segmentu přinášejí komponenty určené dříve pouze pro stolní počítače. RTX 3070 Ti zvládne 100 snímků za sekundu při rozlišení 1440px a RTX 3080 Ti disponuje 16GB nejrychlejší pamětí GDDR6, jaká kdy byla podle Nvidie dodána v notebooku.
Skládací smartphone Samsung Galaxy Z Flip3 letos získal ocenění v kategorii nejinovativnějších prezentovaných zařízení „Best of Innovation“. Telefon v 4,2“ složeném kompaktním provedení s 1,9“ krycím displejem, na němž zobrazuje třeba náhledy fotografií, má duální zadní fotoaparát a disponuje 5nm procesorem a 8 GB RAM.
Asus ukázal skládací hybridní notebook Zenbook 17 Fold (obr. 2), který označuje za „první 17,3palcový skládací OLED notebook na světě s nepřerušovanou obrazovkou“. Notebook/tablet 2 v 1 s 2,5K displejem s poměrem stran 4 : 3, který má po rozložení velkorysý displej s rozlišením 2560 x 1920 px, byl navržen ve spolupráci s Intelem a je osazen novými procesory Core H a grafikou Intel Iris Xe. V jednom zařízení nabízí různé konfigurace displeje: velkou 17“ dotykovou obrazovku, kterou lze složit uprostřed a vytvořit dva propojené 12,5“ displeje s rozlišením 1920 x 1280, jako přenosný displej, nebo použít jako typický notebook, i když s jednou souvislou obrazovkou odshora dolů. Spodní část dotykové obrazovky může zobrazovat virtuální klávesnici.

Více displejů, větších i virtuálních
Lenovo přichází s novou verzi notebooků se dvěma displeji ThinkBook Plus Gen 3. Kromě 17,3“ ultraširokého primárního displeje s poměrem stran 21 : 10 a rozlišením 3072 x 1440 při obnovovací frekvenci 120 Hz má i 8“ sekundární obrazovku vedle klávesnice (obr. 4). To nabízí uživatelům více možností pro různé úkoly a aplikace, menší displej lze použít i jako rychlý spouštěč často používaných aplikací a pro zrcadlení smartphonu.
O slovo se hlásí také reinkarnované koncepty, jako Astro Slide 5G od výrobce mobilů Planet Computers. Oživují kategorii tzv. komunikátorů, jako první 5G smartphone s plnohodnotnou fyzickou výsuvnou klávesnicí s podsvícenými mechanickými tlačítky (obr. 5), jež lze naprogramovat pro různé úkoly. Přístroj osazený čipovou sadou MediaTek Dimensity 800 má 6,39“ MOLED displej a 48mpix zadní fotoaparát, 8 GB RAM a 128GB úložiště. Ani tzv. Chromebooky, levné minimalistické laptopy optimalizované pro internet, nejsou mrtvé. Jejich novou generaci představila značka Acer, která je uvádí s novými čipy, slibující stejný nebo lepší výkon spolu s větší výdrži baterie.
CES přinesl i další generaci WiFi a nejvýkonnějších routerů. Pozornost vzbudil hlavně rotační router Archer AXE11000 firmy TP-Link s podporou nového pásma WiFi 6 Release 2 (obr. 6). Je vybaven otáčivými anténami, které zaměřují telefon nebo notebook a automaticky se přizpůsobují, aby zajistily optimální nepřerušovaný signál.

Nemohla chybět ani VR
Zajímavé kompaktní brýle pro virtuální realitu (VR) předvedla značka Panasonic, která na nich spolupracuje s herní platformou Steam. Náhlavní souprava MeganeX (obr. 7) váží pouhých 0,25 kg a každé oko má vlastní Micro LED displej s vyšším rozlišením. Systém podporuje také 6DoF sledování hlavy, vyžaduje však připojení k počítači.
Dceřiná firma Shiftall společnosti Panasonic prezentovala firemní zařízení HaritoraX, které funguje pro SteamVR a sleduje pohyby boků a nohou pro uživatele metaverse. Funguje s Oculus Quest 2 a dalšími náhlavními soupravami. Vestavěná dobíjecí baterie umožňuje zařízení pracovat přes 10 hodin na jedno nabití.
Inteligentní brýle druhé generace TCL NxtWear Air „přinášejí kino do tváře“. Nejde přitom o brýle s rozšířenou realitou à la Google Glass, ale zařízení, které umožňuje sledovat cokoli ze smartphonu prostřednictvím duálního 1080p micro OLED zabudovaného v čočkách prostřednictvím kabelu USB-C. Replikují efekt 140“ obrazovky a prostorový zvuk přímo před obličej.

Sportem (a technologiemi) ke zdraví
Nechyběly ani medicínské aplikace s IA na pomezí zdravotních pomůcek a fitness vybavení pro sport a outdoorové aktivity. Například firma Mojo Vision vyvíjí chytré kontaktní čočky, které mají vestavěný displej k zobrazování oznámení. Slouží jako dálkový ovladač, a pomáhají sportovat lidem se špatným zrakem. Firma chce vybudovat rozhraní vyhovující potřebám sportovců, kteří by se tak už nemuseli dívat dolů na displej hodinek nebo smartphonu, zobrazující data v reálném čase, ale mohli je sledovat přímo před sebou během tréninku.
Americký výrobce Movano usiluje pro své prstenové zařízení Movano Ring, které monitoruje  diabetes a hypertenzi, o certifikaci na zdravotnický prostředek na základě klinických studií. Prsten používá radiofrekvenční senzory místo běžnějších optických, které mají problémy s tmavší pokožkou. Obdobné zařízení představila i firma Withings, která na CESu prezentovala tzv. Body Scan (obr. 8). Ten skenuje celého tělo a monitoruje biomarkery, jako je srdeční tep, zdraví cév a „segmentové složení těla“. Kromě přesné analýzy tuku/vody všech končetin měří také funkci potních žláz (zda správně fungují nervy) a zdraví srdce. Skleněná platforma obsahuje čtyři snímače, 14 elektrod ITO a rukojeť se čtyřmi elektrodami. Nasnímané hodnoty zobrazuje na barevném LCD displeji a také na smartphonu.
Na zdraví se zaměřila i firma Razer, známá spíše jako výrobce vybavení pro frenetické počítačové hráče, která představila ochrannou masku Zephyr Pro (obr. 9). Pyšní se extrémní (99%) účinností bakteriální filtrace, dokonalou těsností při vysoké prodyšnosti a možností opakovaně použitelných výměnných filtrů.

Stále chytřejší auta
Kromě tradičních výrobců audio a videotechniky láká veletrh stále více i výrobce automobilů. Letos se jich veletrhu zúčastnily téměř dvě stovky, od BMW, Hyundai, Stellantis až po první vietnamskou automobilku VinFast. Předváděly hlavně elektromobily a jejich technologie.
Technologický gigant Qualcomm např. představil koncept „digitálního šasi“ Snapdragon, který nabízí výrobcům automobilů sady platforem propojených s cloudem. Sady se skládají ze systémů na čipu a softwaru, jež lze převzít souhrnně nebo à la carte. Obsahuje asistenční platformy pro ADAS a automatizované řízení, konektivitu pro LTE a služby 5G, bezdrátové propojení vozidla (C-V2X), WiFi, Bluetooth, přesné určování polohy, a novou generaci digitální kabiny a infotainmentu Snapdragon Cockpit (obr. 10).
GM předvedla zcela nový pick-up Chevrolet Silverado EV 2024 vyvinutý na platformě Ultium EV, nabízí dojezd 640 km na plné nabití. BMW prezentovala technologii E-ink pro svůj koncept iX Flow, která umožňuje řidiči měnit pomocí mikrokapslí barvu exteriéru vozu na bílou, černou nebo šedou.
Mezi elektrovozítky dominoval osobní Pickwheel ovládaný nohama (obr. 11). Je určen pro rychlejší přesun pracovníků údržby, pořadatelů akcí nebo třeba ostrahy. V ukázce figurant předváděl, jak zvládnout velký prostor, a přitom mít volné ruce. Toto mobilní „udělátko“ váží 27 kg a uveze osobu o hmotnosti do 100 kg.

Josef Vališka
Foto: Xin Hua, Asus, Hisense, Lenovo, Planet Computer, TP Link, Shiftal, Withings, Razer, Qualcom, Brian Tong

 
Publikováno: 3. 3. 2022 | Počet zobrazení: 406 článek mě zaujal 98
Zaujal Vás tento článek?
Ano