asseco Aimtec murr

Úspěšná sezóna pro české startupy

Český startupový svět má za sebou rekordní rok. Loni do něj investoři napumpovali nejvíce peněz v historii. Dařilo se tak logistickým dravcům i nadějným projektům v hi-tech.

 

Covidová éra znamenala doslova žně pro logistické a kurýrní firmy. Historicky rekordní finanční injekci v české startupové historii zaznamenal rozvážkový servis Rohlík, který už na jaře obdržel investici pěti miliard Kč a poté dalších 2,5 mld. Kč, což dává podporu plánovanému nástupu do zahraničí. Dařilo se i kurýrnímu startupu DoDo, který působí v rámci B2B segmentu jako řešení poslední míle.
Další mohutnou investici loni získal startup Rossum, který před čtyřmi lety založila trojice doktorandů z ČVUT, a rozvíjí byznys postavený na umělé inteligenci vycvičené k tomu, aby za lidi četla a přepisovala do databází faktury a další dokumenty. V investičním kole prestižního VC fondu General Catalyst získal téměř 2,2 mld. Kč.
Podobný úspěch oznámil další technologický startup Resistant AI působící v segmentu zabývajícím se umělou inteligencí. V jejím případě jde o projekty zaměřené na využití AI k odrážení útoků hackerů, ochranu institucí před finančními podvody a zabraňování manipulaci s AI. Od fondu Google Ventures získal v přepočtu asi 370 mil. Kč.
Polepšil si také startup Productboard, který získal od investorů Tiger Global Management přes 1,5 mld. Kč na platformu pro správu produktů, pomáhající manažerům porozumět tomu, co zákazníci potřebují a co upřednostňují.
Česká technologická řešení se tak stále více dostávají do hledáčku mezinárodní investiční elity.

Foto: Entrackr

 
Publikováno: 3. 3. 2022 | Počet zobrazení: 388 článek mě zaujal 86
Zaujal Vás tento článek?
Ano