asseco Aimtec murr

První elektronická brzda pro inline

Olomoucký startup Stopskate se zaměřil na bezpečnost a větší dostupnost jednoho z dnes nejpopulárnějších sportů – vyvinul první elektronickou brzdu pro inline na světě.

 

U zrodu firmy stála skupina nadšených inline bruslařů, kteří se rozhodli vyřešit 200 let starý problém, jak na bruslích efektivně a snadno brzdit. Po náročném technickém vývoji vznikl špičkový brzdový systém, který slavil triumf i na mezinárodní scéně.
Po stovkách hodin práce a testování vznikl v roce 2019 pracovní koncept a o rok později jej Stopskate prezentoval v hotové podobě jako elektronický brzdicí systém typu EBS 480 a EBS 480 Strong (pro čtyřkolečkové brusle) na světovém veletrhu CES v Las Vegas. Český patent umožňující ovládat brzdy pomocí bezdrátového ovladače zaujal a jeho tvůrci za něj získali ocenění „the best of CES 2020“. Výrobce uvádí, že systém, který umožňuje až o 53 % rychlejší brzdění než standardní brzda, může zvýšit bezpečnost bruslení o 65 %.
Systém EBS se skládá z dálkového ovladače, který bruslař drží v ruce, a dvou brzdových třmenů, každý na jedné brusli. Po stisknutí tlačítka je vyslán signál na spouštějící brzdu, která pomocí hliníkového segmentu brusli zastaví. Brzdění je velmi plynulé (tlačítko má velké rozpětí intenzity), ale při maximálním stisknutí je dostatečně intenzivní. Baterie systému bezdrátového ovladače vydrží v závislosti na intenzitě brzdění dvě až čtyři hodiny (vizuální i akustická signalizace upozorní na dobití). Stop tlačítko umožňuje zablokování koleček na dobu, kterou bruslař potřebuje, např. při nazouvání nebo překonávání různých překážek, jako jsou třeba schody.
Systém je samonastavitelný, při každém zapnutí se brzdy na základě opotřebení koleček automaticky zkalibrují a nastaví se správná vzdálenost brzdicího segmentu od koleček brusle.

Foto: Stopskate

 
Publikováno: 3. 3. 2022 | Počet zobrazení: 378 článek mě zaujal 91
Zaujal Vás tento článek?
Ano