asseco Aimtec murr

Hi-tech z Česka trénuje americké piloty

Startup VRgineers patří k ukázkovým příkladům českých úspěšných firem, kterým se podařilo prorazit na světové trhy, a to i na prestižní teritorium USA.

 

Startup z pražských Holešovic vyvíjí brýle pro virtuální a mixovanou realitu a letecké simulátory, které dokážou věrně kopírovat funkce a vlastnosti reálných strojů. Díky svým produktům v podobě VR headsetů navázal spolupráci s armádním letectvem Spojených států, s NASA nebo se společností Airbus.
Na letošním veletrhu CES prezentoval nejnovější generaci brýlí pro virtuální realitu v podobě headsetu XTAL 3. Od podobných produktů se odlišuje zejména 180stupňovým horizontálním a 90stupňovým vertikálním zorným polem, což je v současnosti nejširší zorné pole na trhu pro profesionální simulace. V kombinaci se dvěma displeji s rozlišením 4K a dvojicí kamer se smíšenou realitou přináší bezkonkurenční vizuální zážitek. Jak uvedl zakladatel startupu Marek Polčák, jde o první brýle tohoto typu na světě, které dodávají nezkreslený a širokoúhlý obraz nejen ve virtuální, ale i v mixované realitě.

Jen to nejlepší je dost dobré
Zatímco většina zařízení této kategorie je vyvíjena primárně pro zábavní průmysl, kde hraje důležitou roli cena limitující využití komponent, u armádních zákazníků už je situace jiná a vývojáři se nemusí tolik omezovat.
Brýle, které dodávají armádám i soukromým leteckým společnostem, jsou sice cenově ve zcela jiné kategorii než spotřební produkty, ale svým uživatelům i tak šetří velké peníze. „Provoz stíhačky F-35 vyjde na 30–40 tisíc dolarů za letovou hodinu, a pokud jsme schopni ušetřit každému pilotovi alespoň hodinu měsíčně, tak se bavíme o násobné návratnosti,“ říká Marek Polčák. Značné šance pro uplatnění brýlí vidí proto v segmentu profesionálních simulátorů, kde je globální trh pro výcvik pilotů odhadován na 6 mld. dolarů ročně.

Přepínatelný svět a ruce na dohled
Nejnovější model náhlavní soupravy XTAL 3 nabízí nejreálnější zážitky. Vestavěná technologie smíšené reality, jejímž základem jsou dvě průchozí kamery s vysokým rozlišením, umožňuje pilotům vidět své ruce a komunikovat s přístrojovými panely, naučit se správné motorické dovednosti i praktikovat standardní postupy. Reakce pilotů nosících XTAL 3 v simulovaném prostředí jsou prakticky totožné se skutečnými situacemi.
Kombinace patentovaných čoček VRgineers zabudovaných do XTAL 3 a pokročilých algoritmů deformace poskytuje vysoce věrný nezkreslený obraz, který lze vylepšit dalšími vložkami korekčních čoček. XTAL disponuje i sledováním zevnitř ven. Tato funkce nabízí dvojici rychle přepínatelných infračervených kamer umístěných pod středovým krytem. Centrální kryt náhlavní soupravy je odnímatelný a rekonfigurovatelný, což umožňuje změnit náhlavní soupravu z čistě virtuální na smíšenou realitu nebo nahradit pozorování zevnitř ven sledováním vlastních rukou.

Josef Vališka
Foto: VRgineers

 
Publikováno: 3. 3. 2022 | Počet zobrazení: 385 článek mě zaujal 92
Zaujal Vás tento článek?
Ano