asseco Aimtec murr

Vzniká další český letecký výrobce?

Prvorepublikový slogan „Vzduch je naše moře“ by se mohl stát i mottem dalšího z pozoruhodných českých startupů, pražské firmy Zuri, která pracuje na vývoji vlastního letounu s kolmým vzletem.

 

Zatímco slovenská firma Klein Vision oznámila nedávno certifikaci svého létajícího vozidla AirCar pro kombinovaný provoz, Zuri, za nímž stojí vývojář Michal Illich, se vydal jinou cestou a vyvíjí hybridní letoun eVTOL.
Projekt začal v roce 2017 a nyní byl představen technologický demonstrátor s označením Zuri 2, který byl prezentován i na Dubai World Expo 2022. Vychází z poznatků získaných při testování předchozí verze, a počítá už rovnou se dvěma variantami – čtyřmístnou pasažérskou pro tři cestující a nákladní.
Pohon stroje zabezpečuje osm tzv. tiltrotorů, sklopných pohonných jednotek, které fungují ve vertikálním i horizontálním módu. Čtyři elektromotory jsou umístěny na předním a čtyři na zadním křídle. S nimi je spárováno několik nezávislých bateriových modulů, každý s vlastním řídicím systémem. Řešení s naklápěcími rotory umožnilo dosáhnout, aby letadlo bylo lehčí a v běžném letu aerodynamičtejší a lépe ovladatelné. Hybridní pohonné ústrojí zajistí podle Michaila Illicha i tišší provoz. Vertikální vzlet i přistání umožňuje fungovat jako vrtulník a přistát prakticky kdekoli, kde bude k dispozici plocha 26 x 26 m. Křídla ale poskytují vztlak jako u letadla, což znamená menší spotřebu energie ve srovnání s vrtulníky nebo multikoptérami, a tím i delší letovou výdrž. Stroj má v inovované verzi dosahovat, mj. díky turbíně s generátorem, která dodává energii bateriovým modulům, rychlost 300 km/h a až 700km dolet.
Do vývoje letounu už bylo investováno zhruba 60 mil. Kč, ale ve své finální podobě zatím existuje jen v počítači, nicméně jeho technologický demonstrátor s rozpětím křídel 11 m už úspěšně absolvoval první pozemní vyhodnocovací testy. Zkoušky, které probíhaly na letišti u Prahy, zahrnovaly testování interoperability jednotlivých systémů, ověření teoretických výpočtů a analýz a potvrzení výkonu i fyzického uspořádání pohonné jednotky, napájení a způsobů řízení i obousměrnou komunikaci mezi řídicím systémem a napájecími jednotkami. Výsledky pozemního testu umožňují brzy přejít do fáze vznášení. Vzletové zkoušky konceptu VTOL Zuri by měly přijít na řadu v únoru, o horizontu finálního prototypu však zatím tvůrci nechtějí spekulovat.

Vladimír Kaláb
Foto: Zuri

 
Publikováno: 3. 3. 2022 | Počet zobrazení: 366 článek mě zaujal 90
Zaujal Vás tento článek?
Ano