asseco Aimtec murr

„Psí známka“ pro drony

V rámci startupové sekce podnikatelského inkubátoru Evropské vesmírné agentury ESA BIC ČR vznikl první obecně dostupný dronový letový radar z vývoje českého startupu Dronetag.

 

Použitím nejnovějších technologií IoT vytvořil Dronetag nejmenší a nejlehčí řešení svého druhu na evropském trhu. Obsahuje hardwarové zařízení, cloudovou platformu i uživatelskou aplikaci pro bezpečný provoz dronů v souladu s evropskou legislativou. Navíc rozšiřuje funkce dronu, takže jsou díky němu drony chytřejší, propojené a bezpečné pro provoz ve vzduchu. Zařízení připojitelné k jakémukoli typu dronu dokáže shromažďovat údaje o své poloze pomocí GNSS a sdílet je s odpovědným právním orgánem přes mobilní sítě.
Vše začalo v listopadu 2018, kdy se tým spolužáků z ČVUT zúčastnil hackhathonu zaměřeného na vesmírné technologie. Soutěž vyhráli a krátce nato vznikla firma Dronetag, která dnes sdružuje ostřílené odborníky z řad letectví, IT i elektrotechniky. V souladu s novou evropskou legislativou vyvíjí produkty, které pomáhají předcházet nehodám dronů a umožňují pohodlnou správu letového parku.
Identifikační zařízení, které lze přichytit na jakýkoliv dron, zajišťuje viditelnost dronu pro všechny účastníky letového provozu. Systém nazvaný Dronetag Mini není větší než krabička zápalek, váží pouze 30 g, a vydrží nabitý až 8 hodin. Svou polohu získává z družic GPS, GLONASS, Galileo i EGNOS a společně s identifikací dronu ji odesílá v reálném čase do centrálního systému přes mobilní síť, případně všem v okolí prostřednictvím Bluetooth. Obsahuje i port pro vzdálené ovládání periferií třetích stran.
Dronetag Mini je neustále vylepšován na základě zpětné vazby od uživatelů. Předchozí prototyp měl pouze dvě diody, což umožňovalo komunikovat jen chybovost a stav ON/OFF. Po upgradu má Dronetag Mini jednu diodu pro každou komponentu (GNSS, RID a STATUS zařízení), a pomocí jejich barev umí indikovat stav nabíjení a u každého komponentu zvlášť komunikovat úroveň připravenosti a případnou chybovost.
Nyní se připravuje i Dronetag Modul – verze identifikačního zařízení k propojení s řídicí jednotkou. Modul je určen pro výrobce dronů, aby mohli svým letounům zajistit spolehlivý přenos dat a identifikaci ve vzdušném prostoru.
Další počin startupu je mobilní Dronetag aplikace pro efektivní správu letů pro Android a iOS, která umožní „pilotům“ zobrazit letové zóny, naplánovat let včetně autorizace od úřadů a také vést interaktivní letový deník pro neomezený počet dronů. Zároveň bude aplikace propojena s ostatními systémy řízení letového provozu tak, aby bylo možné na mapě vidět všechny subjekty ve vzdušném prostoru či přijímat upozornění od dispečerů.

Petr Kostolník
Foto: Dronetag

 
Publikováno: 3. 3. 2022 | Počet zobrazení: 399 článek mě zaujal 98
Zaujal Vás tento článek?
Ano