asseco Aimtec murr

Rychlá výměna při přesném obrábění

Německý výrobce nástrojů Arno Werkzeuge představil pod zkratkou AFC (Arno Fast Change) unikátní rychlovýměnný držák nástrojů pro obráběcí stroje švýcarského typu.

 

Novinka AFC v podobě dvoudílného držáku nástroje s nepropustným otvorem pro chladicí kapalinu umožňuje, že i nevyškolený personál může velmi rychle a spolehlivě vyměnit nástroje. Systém funguje tak, že na místě se nejprve zafixuje zadní část držáku nástroje (k tomu slouží pevný doraz) a pro výměnu nástroje je potom odstraněna pouze přední část. To eliminuje potřebu restartovat a znovu kalibrovat nulový bod, protože délka ke špičce břitové destičky je vždy stejná – ať už je použit systém zapichování nebo systém soustružení.
Když jsou oba díly držáku zasunuty zpět k sobě, jsou okamžitě spojeny o-kroužkem, aby se zabránilo náhodnému uvolnění a pádu nástroje do stroje. Plovoucí držák zároveň poskytuje dostatek vůle pro kompenzaci úhlového posunu. Obě části pak do sebe dokonale zapadají a uživatel tak má zajištěnou vysokou úroveň přesnosti při výměně nástrojů.
Jako hlavní výhody tohoto inovativního řešení je zdůrazňována jednoduchost, přesnost (plovoucí držák kompenzuje úhlový posun) a rychlost výměny (odpadá spouštění a kalibrace nulového bodu).

Foto: Arno Werkzeuge

 
Publikováno: 3. 3. 2022 | Počet zobrazení: 376 článek mě zaujal 94
Zaujal Vás tento článek?
Ano