asseco Aimtec murr

Zpracování malých průměrů získává nové posily

Společnost Star Micronics vyvinula dva nové automatické soustruhy švýcarského typu řady SL určené k obrábění malých průměrů v aplikacích pro lékařský i elektronický průmysl.

 

Vzhledem k tomu, že složitost a rozmanitost obrábění s malým průměrem neustále narůstá, doplní tyto dva nové modely SL-7 a SL-10 dosud nabízený stroj SR-10J typ C o možnost zpracování materiálu o průměru 7, resp. 10 mm.
Nástrojový stojan řady SL pro čelní obrábění má držák nástroje pro soustružení a jednotku pro křížové vrtání ve vertikálním uspořádání. Pětivřetenová příčná vrtací jednotka kazetového typu poskytuje čtyři pozice kazet pro montáž různých nástrojových jednotek pro širokou škálu procesů v závislosti na zpracovávaném tvaru, což nabízí větší flexibilitu nástrojů optimalizovaných pro obrábění malých průměrů. Jednotka se šesti vřeteny s ovládáním osy Y2 pro zpětné opracování má dvě vřetena ve třech řadách a lze namontovat až čtyři mechanicky poháněné nástrojové jednotky v jejich příslušných pozicích. Tato vylepšená schopnost vícenásobného zpracování v tzv. backworkingu přispívá ke zkrácení doby cyklu prostřednictvím efektivního rozdělení procesů překrývajících se v počáteční a koncové části.
Motory poskytují výkonnější obráběcí schopnosti pro optimalizaci zpracování dílů o malých průměrech s vysokou přesností. Motor pro příčné obrábění je vybaven chladicím ventilátorem a krytovaným podstavcem, aby se zabránilo přímému kontaktu s chladicí kapalinou a také přehřátí. Senzory v různých částech stroje umožňují vysoce přesné a flexibilní korekce tepelného posunu. Vestavěné snímače na hlavním i vedlejším vřetenu zajišťují vysokou přesnost indexování. Pro efektivní lámání třísek je standardní výbavou funkce krokového cyklu.
Výklopná dvířka v pracovním prostoru stroje poskytují dostatek místa pro změny nastavení i údržbu. Pro přehled obráběcích operací je k dispozici 10,4“ displej a ovládací panel s NC obrazovkou nakloněnou směrem k obsluze zlepšuje ovladatelnost.
Pozornost byla věnována i softwarovému vybavení. Funkce automatického zálohování umožňuje obnovu parametrů i programů. Správa vícesystémových programů může spravovat programy se stejnými čísly napříč systémy v dávce, obrazovka pro zadání čísla jednotky nástroje umožňuje jejich registraci a zároveň potvrzuje tvar a rozměr nástroje, který má být namontován.

Stroje švýcarského typu
Automatický soustruh švýcarského typu (automat s posuvnou hlavou) byl navržen pro zpracování hodinářských součástek ve Švýcarsku v 70. letech 19. století. Umožňuje vysoce přesné řezání součástí s větší délkou ve srovnání s průměrem, které jsou pro konvenční obrábění problém. Při opracování dlouhých a úzkých dílů na běžném soustruhu dochází k ohybu na obrobku, což znemožňuje dokončování se správnými rozměry. Stroj švýcarského typu využívá vodicí pouzdro, které funguje jako pevná podpěra materiálu, a nástroj umístěný v určité vzdálenosti od pouzdra dává řezný pohyb pouze ve směru vnějšího průměru, což umožňuje přesné řezání bez ohýbání.

Petr Sedlický
Foto: Star Micronics

 
Publikováno: 3. 3. 2022 | Počet zobrazení: 390 článek mě zaujal 91
Zaujal Vás tento článek?
Ano