asseco Aimtec murr

Okuma pro obrábění lékařských dílců

Medicínský sektor je pro výrobce obráběcích strojů kvůli svým náročným podmínkám nejen výzvou, ale i příležitostí. Stroje umožňující práci s materiály, které tento sektor využívá, jsou atraktivním artiklem zastoupeným v portfoliu všech významných značek. Ani Okuma není výjimkou.

 

Tento japonský výrobce s více než 20letým působením v medicínském průmyslu spolupracuje s předními OEM a dodavateli Tier 1 v tomto odvětví, takže dokonale rozumí i jeho specializovaným potřebám, jako je např. certifikace americké FDA nebo iniciativy pokročilé výroby, které v této oblasti hrají významnou roli. Díky tomu může nabídnout odpovídající řešení pro optimální rovnováhu mezi garantovanou kontrolou kvality vyráběných dílů a maximální produktivitou.

Speciální řady pro sektor medicíny
Pro medicínský sektor může posloužit z nabídkového portfolia firmy hned celá řada strojů. Mezi ně patří např.:
- CNC soustruhy LB 2000 a výkonnější LB 3000, které zaručují termální stálost a vysokou tuhost pro stabilní a přesnou výrobu i při velkých úběrech materiálu.
- Multitaskingová CNC obráběcí centra Multus B200II a B250II s výkonným frézovacím vřetenem a možností protivřetene kombinující soustružnicko-frézovací operace. Stroje splňují nároky na procesně složité obrábění pro menší výrobní dávky.
- Vertikální obráběcí centrum MU 4000V-L v sobě spojuje vysokou účinnost a přesnost díky simultánnímu 5osému frézování a soustružení. Umožňuje vícestranné obrábění s vynikající kvalitou povrchu a rozměrovou přesností.
Při obrábění součástí implantátů pro kyčle, kolena, páteře, ale i výrobě lékařských, zejména chirurgických nástrojů, je často potřeba vypořádat se s požadavky, jako jsou delší doby cyklu a na zpracování výrazně komplikovanějších materiálů. Multitaskingové stroje jsou od základu navrženy a vyrobeny tak, aby tyto požadavky dokázaly spolehlivě zvládnout a obrábět i ty nejtvrdší materiály, ať už je to titan, kobalt-chrom nebo chirurgická korozivzdorná ocel.
Jak uvádí Ondřej Svoboda, jednatel společnosti Misan, která značku Okuma na českém trhu zastupuje, např. kyčelní jamky pro endoprotézy vyžadují při obrábění extrémně vysokou přesnost, speciálně pak v kombinaci s keramickými vložkami, které jsou při kompletaci těchto implantátů rovněž používány. Jakákoli nepřesnost může při těsném styku součástí zvýšit riziko prasknutí keramické vložky.

Plusy pro zákazníka
Firma zdůrazňuje, že stroje Okuma zajišťují detailní sledovatelnost pro každý vyrobený díl, což je zásadní faktor pro přísné a nákladné požadavky spojené s obráběním pro medicínský sektor, stejně jako pro požadovaný soulad s FDA. Zákazníkům z medicínského segmentu pomáhají dosáhnout jejich výrobních cílů zejména následující funkce a možnosti:
- CNC řízení – ovládání OSP-P300A postavené na platformě Windows s otevřenou architekturou umožňuje odesílat výrobní zakázky do podnikových systémů MRP přímo z obráběcího stroje a sledovat výrobu pomocí naskenovaných čárových kódů.
- Pokročilá výroba – pro pomoc při splnění požadavků certifikace FDA, vyžadované u produktů určených pro medicínské účely, může firma poskytnout „zkušební platformu“ pokročilé výroby, kde mohou její lékařští experti vyvinout různá vylepšení, která zvýší propustnost výroby a sníží náklady spolehlivým a opakovatelným způsobem.
- Inteligentní technologie a inovace – jsou navržené tak, aby zefektivnily provoz počínaje od teplotně šetrného konceptu až po funkce zkrácení doby cyklu a sledovatelnost dílů. Patentovaný Thermo-Friendly Concept zvyšuje pomocí inteligentních korekcí přesnost, která se při zvýšení teploty může odchýlit, což by způsobilo nežádoucí rozdíly v pracovních parametrech stroje – např. zvýšení okolní teploty o 8 °C způsobí během 24 hod. rozdíl 5 μm v ose X.
- Spolehlivost – další nezanedbatelný faktor včetně zajištění péče o zákazníky, který zahrnuje podporu 365 dnů v roce. Podpora se opírá o rozsáhlou distribuční síť se zásobami dílů po celém světě.

Josef Vališka
Foto: Okuma

 
Publikováno: 3. 3. 2022 | Počet zobrazení: 430 článek mě zaujal 96
Zaujal Vás tento článek?
Ano