asseco Aimtec murr

ČVUT představila NANOLAB

Fakulta elektrotechnická ČVUT otevřela novou laboratoř Nanolab pro výzkum a výuku nanoelektrických technologií. Spojuje v jeden celek hned několik unikátních technologií.

 

Nová laboratoř uspokojí poptávku firem po odbornících na návrh polovodičových čipů, její možnosti využijí jak výzkumníci z katedry mikroelektroniky, tak studenti, kteří zde získají praktické zkušenosti se špičkovými technologickými zařízeními používanými v polovodičovém průmyslu. Nanolab tak významně přispěje k naplnění poptávky českých firem po vysoce specializovaných odbornících, kteří budou navrhovat polovodiče, včetně mikročipů.
Firmy v oblasti výroby polovodičů nepotřebují jen technology, ale i designéry, jejichž znalosti a kompetence právě nová laboratoř na katedře mikroelektroniky rozvíjí, takže absolventi budou velice žádaní ze strany malých i velkých firem zabývajících se výrobou mikročipů, optických komponent a elektronických součástek.
Ve výbavě laboratoře jsou unikátní technologie z oblasti bezmaskové optické litografie, zařízení pro depozice atomárních vrstev a hlubokého leptání reaktivní plazmou, které tvoří ucelený systém umístěný v prostorách s vysokou čistotou.
„Některé z přístrojů, jako např. nejnovější optický litograf ML3 s přímým zápisem, dosud v Česku nebyly,“ říká prof. Pavel Hazdra, vedoucí katedry mikroelektroniky FEL ČVUT.
Spektrum oborů, k jejichž zkoumání Nanolab přispěje, je mnohem širší než jen oblast čipů. Přispěje např. k novému poznání v oblasti výzkumu nádorových buněk, solárních článků, kosmického výzkumu nebo v projektech s diamantovou elektronikou, která vyniká vysokou odolností.

 
Publikováno: 4. 3. 2022 | Počet zobrazení: 531 článek mě zaujal 136
Zaujal Vás tento článek?
Ano