asseco Aimtec murr

Cesta k vyšší účinnosti li-ion baterií

Poptávka po bateriích neustále roste a je těžké si dnes už představit život bez nich. Vědcům se podařilo vyvinout novou anodu na bázi kyseliny grafenové.

 

Tým výzkumníků z Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií (CATRIN) Univerzity Palackého, Centra nanotechnologií VŠB-TUO a Sárské univerzity v německém Saarbrückenu vyvinuli novou anodu pro li-ion baterie na bázi kyseliny grafenové.
„Výsledky ukazují možnost vývoje velmi účinných bateriových materiálů s využitím chemie fluorografenu, která umožňuje instalovat na grafen vhodné chemické skupiny s vysokou hustotou pro interakci s nosiči energie,“ řekl Michal Otyepka z CATRIN.
Aromatické karboxylové kyseliny a vysoce energetické organické anodové materiály pro li-ion baterie jsou stabilní díky nízkému redukčnímu potenciálu a schopnosti koordinovat lithium. Tyto molekuly však nelze využít, protože jsou nevodivé a rozpouští se v elektrolytech baterií. Kyselina grafenová (hustě karboxylovaný derivát grafenu), na kterou vědci vsadili, většinu těchto překážek pomohla překonat a nová anoda předčí dříve popsané anodové materiály a umožňuje skladovat elektrický náboj podstatně lépe než vysoce kvalitní jednovrstvý grafen.
„Výkonnost kyseliny grafenové je atraktivní a vzhledem k tomu, že suroviny související s výrobou li-ion baterií se stávají kritickými, je důležitým aspektem, že tato vyvinutá univerzální chemie může vést i k novým materiálům pro skladování energie po lithiu,“ uzavřel Radek Zbořil z Centra nanotechnologií VŠB-TUO.

Martina Šaradínová
Foto: CATRIN

 
Publikováno: 4. 3. 2022 | Počet zobrazení: 521 článek mě zaujal 129
Zaujal Vás tento článek?
Ano