asseco Aimtec murr

ČR je novým členem platformy GPAI

Česko se stalo členem mezinárodní platformy Globální partnerství pro umělou inteligenci (GPAI), a od ledna se zapojí do činnosti jejich pracovních skupin vysláním svých předních odborníků na umělou inteligenci.

 
Iniciativa spojuje země a odborníky z různých oborů, včetně vědeckých pracovníků a zástupců průmyslu, občanské společnosti, mezinárodní organizace i státní správy. Platforma, která vznikla v roce 2020 z iniciativy Francie a Kanady, se zabývá otázkami souvisejícími s rozvojem a dopady umělé inteligence a zahrnuje čtyři pracovní skupiny. První, jež se zaměřuje na zodpovědnou umělou inteligenci, zahrnuje i podskupinu zabývající vývojem systémů s AI v reakci na koronavirovou pandemii. Ostatní tři skupiny se zabývají správou dat, budoucností práce a inovací a komercializací umělé inteligence.
Aktuálně má platforma GPAI 25 členů, kam patří: Austrálie, Belgie, Brazílie, ČR, Dánsko, Francie, Německo, Irsko, Indie, Itálie, Izrael, Japonsko, Kanada, Mexiko, Nizozemsko, Nový Zéland, Polsko, Jižní Korea, Singapur, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Velká Británie, Spojené státy a EU.
„Od členství v GPAI si slibujeme především možnost systémového zapojení do mezinárodně-politických diskusí o dopadech umělé inteligence, podílet se na formulaci lepších standardů umělé inteligence a omezování případného zneužití těchto technologií,” uvedlo ministerstvo zahraničí ČR.
 
Publikováno: 4. 3. 2022 | Počet zobrazení: 523 článek mě zaujal 132
Zaujal Vás tento článek?
Ano