asseco Aimtec murr

Rusko končí s výrobou rakety Proton

Zatímco NASA připravuje na jaro premiérový start nové rakety Space Launch System a kosmické lodi Orion, ruská vesmírná korporace Roskosmos oznámila, že po 60 letech ukončí výrobu nosných raket Proton.

 
Letos Roskosmos ještě zkompletuje čtyři poslední rakety, takže bude mít k dispozici celkem 14 raket připravených ke startu. Zdokonaluje novou nosnou raketu Angara-A5 v naději, že se mu podaří získat zpět část mezinárodního trhu s vypouštěním satelitů, který dramaticky změnil zejména nástup soukromých komerčních firem do tohoto kosmického byznysu.
Rakety Proton s nosností 24 tun dříve vynášely na oběžnou dráhu svůj náklad či pasažéry deset až dvanáctkrát ročně. Během své 60leté služby dopravily do kosmu prvky vesmírných stanic Saljut 6 a 7, Mir i Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), ale počet jejich startů klesl v posledních letech na pouhé dvě či tři mise za rok. Výrazný vliv na to mělo kromě nákladných misí i několik případů jejich selhání (různé varianty rakety Proton mají na kontě celkem 426 startů, z toho se zhruba desetina potýkala s technickými problémy), přičemž konkurenční firmy, zejména americká soukromá SpaceX, snížily ceny komerčních letů a nabídly vyšší spolehlivost.
Zatímco Roskosmos se snaží stlačit do roku 2024 náklady pod 50 mil. dolarů, SpaceX Elona Muska dokáže provozovat svůj Falcon 9 výrazně levněji – start vyjde na méně než 30 mil. dolarů (necelých 700 mil. Kč).
 
Publikováno: 4. 3. 2022 | Počet zobrazení: 542 článek mě zaujal 131
Zaujal Vás tento článek?
Ano