asseco Aimtec murr

Další rekordní projekty Číny

Když už se pustí čínští vědci do nějakého ambiciózního projektu, často jde o světový nebo přinejmenším tamní unikát. Do jejich kolekce nedávno přibyly další.

 
Podvodní tunel pod jezerem Taihu, otevřený počátkem roku, je s délkou 10,79 km aktuálně nejen největší čínskou stavbou svého druhu, ale i architektonickým unikátem díky svému designovému řešení. Vyústění větracích šachet připomíná lodě, rozhledny a různé další objekty, osvětlení zajišťuje strop kompletně pokrytý miliony LED diod, které umožňují vytvářet různé obrazce. Stavba, na níž bylo použito přes dva miliony metrů krychlových betonu, začala před dvěma roky a její šířka 17,45 m umožnila umístit tři jízdní pruhy v každém směru.
Další rekordní rarita byla uvedena do provozu na hladině jezera v provincii Šan-tung. Jde o plovoucí fotovoltaickou elektrárnu s kapacitou 320 MW, která je největším zařízením tohoto typu na světě. Podle časopisu PV Magazine se očekává, že zařízení vyrobí přibližně 550 GWh elektřiny ročně a počet instalovaných panelů se odhaduje mezi 700-800 tisíci.
V provincii Zhejiang se zase nachází unikátní projekt kombinující výrobu energie a chov ryb, aby bylo možné lépe využít dostupný prostor v moři (viz obr.). Solární farma o výkonu 550 MW se rozkládá na ploše téměř 5 mil. m2, a údajně je největší v Asii. 1,4 mil. solárních modulů s výkonem 450 W by mělo vyrábět 650 mil. kWh ročně.
 
Publikováno: 4. 3. 2022 | Počet zobrazení: 796 článek mě zaujal 143
Zaujal Vás tento článek?
Ano