asseco Aimtec murr

Opravdu pořádné lasery

V našem světě jsou lasery již běžně využívány, ale některé se z této plejády vymykají – jde o největší zařízení tohoto typu na světě.

 

V USA je nejvýkonnější třípettawatový laser ZEUS na Michiganské univerzitě. Sráží se s elektronovým paprskem, aby studoval extrémní plazma. Zajímavé na něm je, že jeho design a technologie simuluje laser, který je zhruba milionkrát výkonnější. To umožňuje laseru petawattové třídy simulovat paprsek zetawattové kategorie a laserové pulsy systému ZEUS s plným výkonem budou použity k vytvoření paprsku elektronů o síle 10 mld. elektronvoltů.
V Evropě byl spuštěn ke studiu fyziky extrémně vysokých energií duální 10petawattový IR laser ELI-NP, který vysílá koherentní paprsek infračerveného světla o vlnové délce 820 nm, s plánovaným průměrem až 50 cm. Ten lze zacílit a v reakční komoře zaostřit na plochu 1 mm2 s intenzitou 1022 W/cm2.
V současnosti tím největším je jihokorejský obří čtyřpetawattový titan-safírový laser v Centru pro relativistickou laserovou vědu CoReLS. Jeho posláním je studovat děje v těch nejextrémnějších podmínkách, např. ve vnějším vesmíru. Intenzita laseru umožňuje provádět reálné experimenty na kvantových materiálech, které byly až dosud čistě teoretické. Využívá extrémně jemnou skleněnou optiku z tavené siliky (jsou z ní vyrobena okna raketoplánů) a parabolická zrcadla k omezení a zaostření 28cm paprsku do malé oblasti. Loni tak výzkumníci dosáhli intenzity 1023 W/cm2, což je zhruba ekvivalent zaměření celého slunečního svitu dopadajícího na Zemi na prostor o velikosti čtverečního mikronu (velikost červené krvinky).

 
Publikováno: 4. 3. 2022 | Počet zobrazení: 649 článek mě zaujal 139
Zaujal Vás tento článek?
Ano