asseco Aimtec murr

Elegantní francouzská DS 4

Model DS 4 druhé generace, který značka DS Automobiles uvedla na český trh v lednu, přichází s novou siluetou prémiového hatchbacku ve třech verzích: DS 4, DS 4 Cross a DS 4 Performance Line.

 

Jeden tvar je pro všechny tři verze, každá s několika úrovněmi výbavy. U hlavní verze DS 4 dominuje elegance se specifickým designem nárazníků a jemnými chromovanými prvky. Druhá DS 4 Cross sází na vizuální vzhled SUV, a třetí DS 4 Performance je dynamičtější s černou verzí exteriéru a paketem Black.
Automobilka od nové DS 4 očekává, přestože se ji v Česku daří, další zvýšení podílu na trhu. Část prodeje by měla zajistit hybridní verze E-Tense. Novinka, stejně jako ostatní modely značky, sází na dokonalou eleganci a špičkovou techniku. Design vozu byl navržen v Paříži na platformě PSA, ale vyrábí se v Rüsselsheimu.

Zvenčí i zevnitř
Mohutné přídi dominují světlomety se systémem DS Matrix LED Vision se 150 segmenty a nový světelný podpis denního svícení tvořený dvěma řadami LED diod. Segmenty hlavních světel umí nově přisvěcovat do zatáček, s natáčením modulu až o 33,5 stupně. Dlouhá kapota jen umocňuje přídi dynamickou energii. Vozidlo na délku měří 4400 mm a díky rozvoru náprav 2675 mm nabízí prostorný interiér a také zavazadelník o objemu 430 litrů.
V hladkých bočních liniích jsou „neviditelné“ kliky dveří zapuštěny do karoserie. Siluetu vozu pěkně doplňují až 20palcová kola s aerodynamickými prvky a střecha, která se v zadní části svažuje do dynamických proporcí. Nové jsou také zadní svítilny. Podvozek dostal systém aktivního nastavení charakteristiky tlumičů na základě údajů z kamery umístěné za čelním sklem. Toto řízené odpružení předvídá nepravidelnosti povrchu vozovky a přenáší údaje do počítače, který řídí systém.
V nové koncepci interiéru je každý prvek integrován intuitivně. Skvěle působí zcela nový DS Extended Head-up displej, který promítá informace čtyři metry před vozidlo v zorném poli řidiče. Zvláštní pozornost byla věnována sedadlům, jež mohou mít zabudované odvětrávání nebo masážní funkci. Jsou obaleny pěnou s vysokou hustotou, která zajišťuje výjimečnou úroveň pohodlí. V kabině je také systém čištění vzduchu schopen odhalit částice PM 2,5. Kvalita vzduchu se průběžně zobrazuje na centrálním 10palcovém FullHD displeji. Zobrazování na displeji je intuitivní a vychází z logiky ze smartphonů. Na novém 5palcovém displeji, umístěném na středové konzoli, si lze individuálně navolit až 6 zkratek pro ovládání hlavních systémů.

Široká paleta
Díky vývoji nové verze modulární platformy EMP2, použitelné pro různé typy pohonů, přichází i plug-in hybridní verze tohoto modelu, která je tvořena zážehovým čtyřválcem 1,6 l přeplňovaným turbodmychadlem Twinscroll o výkonu 133 kW, trakčním elektromotorem (81 kW), 8st. automatem a akumulátorem s kapacitou 12,4 kWh. Největší celkový výkon je 165 kW, točivý moment 360 Nm a dojezd na čistě elektrický pohon 54 km.
Nabídka pohonných jednotek je složena ze zážehového tříválce 1,2 PureTech 130 (96 kW), dvou čtyřválců 1,6 PureTech o výkonech 133 a 165 kW, a jednoho trubodieselu 1,5 BlueHDi 130 o výkonu 96 kW. Všechny agregáty jsou vybaveny 8st. automatickou převodovkou.
Pro DS 4 jsou v nabídce i nadstandardní služby, jako je aplikace MyDS App se stálým spojením s vozem, nebo DS Assistence, dostupnou tlačítkem nebo prostřednictvím aplikace MyDS App. V dispozici je také pickup služba DS Valet s převzetím a doručením vozidla na určeném místě a rozšířená servisní smlouva Free Drive. Značka cílí i na fleetové zákazníky, pro které připravila zvýhodněnou nabídku operativního leasingu DS Relax.

Petr Kostolník
Foto: DS Automobiles

 
Publikováno: 11. 4. 2022 | Počet zobrazení: 328 článek mě zaujal 82
Zaujal Vás tento článek?
Ano