asseco Aimtec murr

Zahájí Alice éru elektrického letectví?

První komerční elektrické osobní letadlo Alice izraelského start-upu Eviation prochází testy, které zahrnují vystavení všech systémů řadě různých scénářů, poté by mělo získat letové povolení.

 

Ačkoli není prvním plně elektrickým letadlem, které se vzneslo do vzduchu, je Alice podle svých tvůrců první stroj navržený s ohledem na praktické komerční aplikace. Má nabídnout cestovní rychlost 463 km/h a maximální dolet 815 km. V plánu jsou tři konfigurace: 9místný model pro regionální přepravu, 6místný výkonný stroj pro soukromé lety a nákladní verze s kapacitou 12,74 m3.
„Není to koncept ani demonstrátor, ale první plně elektrický stroj se skutečným posláním, a to je velký rozdíl," říká generální ředitel Eviation Omer Bar-Yohay s tím, že projekt si vyžádal velké inženýrské úsilí, protože požadavky na elektrické letadlo jsou velmi odlišné od konvenčních letadel. Přesto bude stroj cenově srovnatelný s podobně velkými turbovrtulovými letadly, a levnější než malé business jety. A co je zásadní: Jednoduchost elektrických pohonů ve srovnání s mechanickými řídicími systémy a turbovrtulovými nebo proudovými motory znamená výrazně nižší náklady na údržbu. To v kombinaci s nižší cenou elektřiny při porovnání s cenou běžného paliva (dokonce i s ohledem na nutnost výměny baterií každých 3000 letových hodin) by mělo snížit provozní náklady na polovinu oproti konvenčním letounům, což otevírá nové trasy na krátké vzdálenosti, které se zatím používají jen pro rekreační letectví.

Foto: Eviation

 
Publikováno: 11. 4. 2022 | Počet zobrazení: 320 článek mě zaujal 74
Zaujal Vás tento článek?
Ano