asseco Aimtec murr

Hledá se první amatérský astronaut

Staví svou vlastní raketu a chtějí vyslat do kosmu vlastního amatérského astronauta. A nebude to miliardář, který si koupí „kosmický výlet“, ale dobrovolník, kterého vybere pro svůj projekt dánská skupina svépomocných stavitelů raket Copenhagen Suborbitals.

 

Skupina Copenhagen Suborbitals se sídlem v Kodani představuje unikátní tým čítající v současné době několik desítek dobrovolníků – kováře, strojaře, fyziky, raketové vědce, softwarové inženýry a další profese. Všichni pracují ve svém volnu, aby splnili odvážný cíl – vyslat amatérského astronauta v podomácku vyrobené raketě a s velmi malým rozpočtem do vesmíru a zpět.
Chtějí dokázat, že jakákoli motivovaná skupina lidí bez vládní nebo firemní podpory může dosáhnout vesmíru. Už mají za sebou i přesvědčivé výsledky. Od roku 2011 konstruovali a z plovoucího kosmodromu v mezinárodních vodách v Baltském moři vypustili šest raket a kapsulí.
Své rakety stavějí dánští nadšenci v bývalé kodaňské loděnici Refshaleøen ve velké budově původně používané pro natírání lodí a základnu nazvanou Spaceport Nexø mají v přímořském městečku Nexø. S raketami létají z vojenského cvičného prostoru ES D 139 v Baltském moři, 20 km východně od dánského ostrova Bornholm. Po dobu startovacích testů uzavřou dánské a švédské úřady, které s nimi spolupracují, vzdušný prostor nad střelnicí.

Další milník pro lidstvo?
Nyní konstruují nosnou raketu a vesmírnou kapsli s názvem Spica, kterou chtějí vypustit z mezinárodních vod až nad tzv. Karmanovu linii, 100 km nad mořskou hladinou, za níž začíná vesmír. Po dosažení apogea (nejvyšší nadmořské výšky během letu) kapsle znovu vstoupí do atmosféry a přistane na padáku v Baltském moři.
Pokud vše půjde podle plánu a neohrožené skupině ambiciózních dobrovolníků se skutečně podaří dostat jejich raketu ze Země na oběžnou dráhu, bude Spica první amatérskou kosmickou lodí, která podnikne suborbitální let s posádkou, což nastolí další klíčový milník pro lidstvo. Nebude to však určitě hned. Vzhledem k omezenému rozpočtu a mnoha komplikovaným překážkám dobrovolníci odhadují, že bude trvat ještě nejméně 10 let, než Spica vyletí na oběžnou dráhu.

Inspirují konvenční projekty
Copenhagen Suborbitals je crowdfundingová nezisková organizace a každý motor, šroubek i test jsou financovány fanoušky a příznivci po celém světě.
„Ve srovnání s komerčními nebo vládními vesmírnými programy by náš rozpočet byl sotva zaokrouhlovací chybou, přesto naše nezisková povaha plodí inovace. Národní vesmírné agentury si dopisují s členy našeho týmu, naše návrhy inspirovaly konvenční projekty kosmických letů a naše inovace pomohly firmám v kosmickém byznysu vyvinout jejich vlastní testovací procesy. A pokud budeme úspěšní, Dánsko, národ s méně než šesti miliony obyvatel, bude čtvrtým na Zemi a prvním v Evropě, který vynese lidi do vesmíru ve své raketě. Připojí se tak ke kosmickým velmocem, jako je Rusko, USA, Čína nebo Indie či Japonsko,“ konstatuje Copenhagen Suborbital na svých webových stránkách.

Josef Vališka
Foto: Copenhagen Suborbital

 
Publikováno: 11. 4. 2022 | Počet zobrazení: 332 článek mě zaujal 82
Zaujal Vás tento článek?
Ano