asseco Aimtec murr

Ujíždí Evropě expres nazvaný 6G?

Zatímco Evropa se snaží zavádět 5G technologii, a USA řeší její potenciální vliv na letový provoz, na asijském kontinentu už se připravuje její nástupce 6G. A mohou se pochlubit pozoruhodnými výsledky.

 

Výzkum a vývoj technologie 6G již zahájili vědci několika asijských zemí, např. jihokorejští, indičtí, čínští, singapurští a nyní i vietnamští výzkumníci, a první komerční spuštění sítí 6. generace se očekává koncem tohoto desetiletí. Předpokládá se, že komunikace šesté generace bude široce přijata kolem roku 2030 a nabídne 5- až 10násobně (uvádí se i až 20násobně) rychlejší datové přenosy než sítě 5G, které nyní s velkou pompou zavádí Evropa a Amerika.

Dominují čínští vědci
Už koncem roku 2020 Čína úspěšně vypustila do vesmíru družici, kterou označila za „první zkušební 6G satelit na světě“, aby otestovala technologii vysokofrekvenčních terahertzových (THz) vln k dosažení rychlosti přenosu dat mnohonásobně vyšší, než jakou dokáže 5G. Vládou podporovaná čínská společnost Purple Mountain Laboratories uvedla, že se jim poprvé v laboratorním prostředí povedlo dosáhnout bezdrátového přenosu na úrovni 6G s rychlostí až 206,25 gigabitů za sekundu (Gbps). V lednu pak oznámila světově nejrychlejší přenos v reálném čase pro bezdrátovou komunikaci s využitím THz technologie, která je základem pro 6G sítě, a poukázala na její potenciál při použití s rozšířenou realitou (AR), virtuální realitou (VR), platformou metaverse a dalšími aktuálně vyvíjejícími technologiemi. S proprietárním 360–430GHz systémem vlastní konstrukce dosáhli 100–200 Gbps přenosové rychlosti a experimentální bezdrátový systém zřízený v areálu ZOH v Pekingu, schopný streamovat více než 10 000 živých přenosů, tak dosáhl nový světový rekord. Jak uvedl profesor Žhang Čchao z univerzity Čching-chua, milimetrové vlny u 6G se nepodobají ničemu, co bylo použito v rádiové komunikaci za posledních 100 let.

Další asijské státy
Singapurské plány 6G jsou součástí projektu Future Communications Research and Development Program, na kterém země spolupracuje ve výzkumu a vývoji technologie 6G i s Finskem (konkrétně s univerzitou v Oulu, která rovněž spolupracuje s Jio Estonia, dceřinou firmou indických platforem Jio působících v oblasti 6G sítí).
V listopadu loňského roku indický ministr pro komunikaci Ashwini Vainshaw uvedl, že cílem subkontinentu je spustit do konce roku 2023 nebo začátkem roku 2024 vlastní technologii 6G s tím, že vývoj již začal a jeho výsledky by se měly projevit v časovém rámci 2024 nebo koncem roku 2023.
Do výzkumu a vývoje sítě 6. generace se aktivně zapojil i Vietnam, který je jednou z prvních deseti zemí světa, jež zřídily výbor na úrovni vlády pro výzkum 6G. Jejich cíl je poskytnout licence frekvence 6G operátorům do roku 2028, než přejde na komerční zavádění.

Kdo s koho
Očekává se, že komunikační řešení 6. generace bude široce přijato kolem roku 2030 a čínští technologičtí giganti jako Huawei, ZTE, Alibaba Group a Tencent Holdings se snaží, aby se právě jejich technologie založené na 6G staly mezinárodními standardy. Telekomunikační průmysl je ještě několik let od shody na specifikacích 6G, nicméně vzhledem k tomu, jakou pozici a kolik klíčových patentů (téměř 40 %) na telekomunikačním trhu Čína má, je poměrně pravděpodobné, že se její technologie jako standard ve finále prosadí tak či tak a přizpůsobit se budou muset ti, kteří na trend 6G zareagovali později.
Čínské konkurenci a jejímu úsilí o dominanci v 6G se snaží v rámci obchodní aliance čelit Japonsko, které bude spolupracovat s USA na mezinárodních standardech 6G pro bezpilotní technologie v oblasti samořídících aut a plně automatizovaných továren. Aliance bude zvát také zahraniční partnery silné v oblasti softwaru. Nokia a AT&T oznámily podobné iniciativy spolu s japonskými skupinami jako NTT Docomo, KDDI a Denso. Společnost Nippon Telegraph & Telephone (NTT) počátkem roku oznámila, že chce do Světové výstavy v Ósace v roce 2025 vybudovat pilotní síť 6G, která bude sloužit pro Expo 2025 v Ósace, a komercializaci technologie plánuje přibližně do konce desetiletí.
Japonské ministerstvo komunikací bude po dobu čtyř let částečně podporovat financování výzkumu spolu s pilotním testováním a může vyzvat společnosti, aby za tímto účelem do září vytvořily konsorcium, které může čerpat ze široké škály průmyslových odvětví.

Foto: KTM2day

 
Publikováno: 11. 4. 2022 | Počet zobrazení: 363 článek mě zaujal 82
Zaujal Vás tento článek?
Ano