asseco Aimtec murr

Nový rekord taktovací frekvence pamětí DDR5

Podobně jako mezi výrobci procesorů se souboj o maximální výkonové parametry odehrává i v oblasti operačních pamětí, které své taktovací frekvence neustále zrychlují.

 
Například společnost Corsair oznámila vývoj operační paměti DDR5 s frekvencí 6,4 GHz. Firma Geil připravila řadu operačních pamětí DDR5 s frekvencí nabízející škálu od 4,8 do 7,2 GHz. Konkurenční výrobce XPG pak nabízí v rámci nové generace pamětí řady Caster moduly DDR5 s taktovací frekvencí ještě o kousek vyšší: 7,4 GHz.
Ve všech zmíněných případech jde o standardně dodávané paměťové moduly, ovšem jejich výkon lze dále zvýšit přetaktováním, a tím posunout jejich výkonnostní hranici o něco výš. I v této oblasti už samozřejmě padly nedávno další rekordy, díky nimž se výkon počítačových pamětí dostal za hranice dříve jen stěží představitelné.
Vysokorychlostní paměťové moduly předvedla i firma G.Skill, které se pomocí vybraných DRAM čipů Samsung podařilo v závěru loňského roku vytvořit operační paměti DDR5 s frekvencí 7 GHz bez použití speciálního chlazení.
Adata se nyní pochlubila tím, že se její paměti XPG DDR5-4800 podařilo specialistům z XOCL přetaktovat na rekordní frekvenci 8,1 GHz. Ještě dále se dostali „oveclockeři“, kteří dosáhli u operačních pamětí G.Skill nového rekordu v podobě frekvence 9560 MHz, což už se velmi blíží magickému milníku 10 GHz. Při experimentu byla použita základní deska Asus ROG Maximus Z690 Apex s procesorem Intel Core i9-12900K, do níž byl osazen pouze jediný paměťový modul DDR5-4800 (konkrétně G.Skill Trident Z5 s frekvencí 4,8 GHz) chlazený pomocí tekutého dusíku.
Výrobci pamětí již dříve uváděli, že přestože ve standardním provedení se u modulů DDR5 počítá s maximální taktovací frekvencí kolem 8,4 GHz, nejsou vyloučeny ani ještě rychlejší, protože paměti DDR5 mají výhodu právě v mnohem vyšší dosažitelné frekvenci, která do budoucna zřejmě překoná i hranici 10 GHz. Na současně dosahované nejvyšší frekvence bude však plynule navazovat další generace pamětí v podobě DDR6, které se na trhu objeví v horizontu několika let (standard DDR6 ještě není finalizován) a měla by mít standardní maximum 12,8 GHz s možností přetaktování i přes 17 GHz.

Foto: G.Skill
 
Publikováno: 11. 4. 2022 | Počet zobrazení: 323 článek mě zaujal 76
Zaujal Vás tento článek?
Ano