asseco Aimtec murr

Supermonitor nebo demonstrátor

Do oblasti rekordů ze světa IT se zařadil i čínský výrobce BOE, který představil monitor s technologií oxidových polovodičů s obnovovací frekvencí 500 Hz.

 
Standardní monitory nabízejí obvykle obnovovací frekvenci (schopnost vykreslit určitý počet snímků během jedné sekundy) 60 Hz, přičemž čím vyšší obnovovací frekvence, tím je plynulejší obraz. Většina herních monitorů má minimální obnovovací frekvenci 120 Hz a nejlepší soudobé modely dosahují hodnoty až 360 Hz. BOE ale předvedl monitor, který má dosahovat rekordních 500 Hz, což je zatím nejvyšší dosažená hodnota obnovovací frekvence na světě. Jde o prototyp 27“ panelu vybaveného zadní deskou z oxidů s vysokou pohyblivostí (která takto vysokou obnovovací frekvenci umožňuje) s Full HD rozlišením, který využívá 8pásmový standard Embedded DisplayPort (eDP), nabízí 8bitovou barevnou hloubku a dobu odezvy 1 ms.
Problém však je, že monitor s vysokou obnovovací frekvencí je jen jedna strana mince a tou druhou, která by měla umožnit tyto extrémní parametry využít, je potřeba odpovídajícího grafického zařízení (výkonný procesor a grafická karta schopná vysílat pixely dostatečně rychlou frekvencí) umožňující tyto vysoké frekvence zvládat. A právě v tom je háček – ani nejvýkonnější dostupné grafické karty a procesory nezvládnou hrát novější hry s pokročilou grafikou na 500 fps a když už (spíše teoreticky) ano, tak s nejnižšími detaily a na nižší rozlišení.
Výrobce zatím nemá plány tento prototyp rozvinout na plnohodnotný produkt, takže by se novinka dala považovat spíše za pozoruhodný technologický demonstrátor bez možnosti reálného využití.

Foto: BOE
 
Publikováno: 11. 4. 2022 | Počet zobrazení: 390 článek mě zaujal 78
Zaujal Vás tento článek?
Ano