asseco Aimtec murr

Zrozen pro rychlost

Japonská firma Nakamura-Tome nedávno představila nový multitaskingový stroj SC-100X2 s dvojitou revolverovou hlavou, který používá dva nástroje na každé straně horní revolverové hlavy pro tzv. superponované obrábění.

 

Superponované obrábění je průlomová technologie simultánního obrábění prostřednictvím překrývajícího se řízení mezi levým a pravým vřetenem, která umožňuje současné řezání s jednou revolverovou hlavou. Metoda tzv. superponovaného cyklu umožňuje strojírenským výrobcům zvládnout více složitých zakázek – to vše při jejich dokončení za zlomek času ve srovnání s jinými obráběcími technologiemi. Díky možnosti simultánního obrábění mohou zkrátit dobu cyklu (SC-100X2 je o 41 % rychlejší než konvenční model SC-100) a v konečném důsledku snížit náklady. Stroj Nakamura-Tome SC-100X2 dokáže vytvořit superponovaný obráběcí program pouhým výběrem procesu, který může proběhnout společně. Největším úkolem a výzvou pro konstruktéry při vývoji tohoto stroje bylo přidat osu X k pravému vřetenu, zajistit schopnost obrábění a vyvinout technologie k současnému zkrácení doby cyklu.
Osa X s posuvem 150 mm a osa Z se 400mm posuvem jsou tak na pravém vřetenu, standardní výbavou stroje jsou frézování a osa Y se zdvihem 80 mm (±40 mm). Pro levé vřeteno je použit motor 11/7,5 kW, pro pravé 7,5/5,5 kW, frézovací motor o výkonu 7,1/2,2 kW disponuje maximální rychlostí 6000 ot./min. Maximální vzdálenost mezi vřeteny je 600 mm a minimální 200 mm. Stroj umožňuje obrábět díly o max. délce 400 mm a průměru až 195 mm.
Použití spodní revolverové hlavy umožňuje také obrábět vlevo a vpravo současně pomocí dvou nástrojů. Spodní hlava je vybavena uchopovačem, který umožňuje rychlé vyložení součásti po dokončení. SC-100X2 tak automaticky odebírá obrobky po dokončení obrábění, čímž se minimalizují ruční zásahy i prostoje. Když stroj skončí cyklus, lapač dílů uchopí součást a umístí ji na dopravník, a odstraní ji tak z obráběcího pracoviště.
Operátoři mohou také používat horní i dolní revolverovou hlavu současně, čímž se SC-100X2 změní ve skutečný stroj s dvojitým vřetenem/dvěma revolverovými hlavami. To nabízí ještě více možností řešení náročných problémů obrábění.
„Existuje spousta způsobů, jak obrábět složité díly na SC-100X2, ale matematika je nakonec pozoruhodně jednoduchá: Čím více nástrojů je v řezu, tím méně času zabere dokončení úkolu. Bez ohledu na to, jaký typ práce na tomto stroji zadáte, výsledky jsou stejné: nižší náklady na kus,“ uvedl Sergio Tondato, ředitel americké společnosti Methods Machine Tools pro produktovou řadu Nakamura-Tome, když komentoval výhody nového stroje.
Nový design a konstrukce stroje Nakamura-Tome SC-100X2 přispívá k rychlejším dobám cyklů ve srovnání s jinými strategiemi obrábění při zachování standardů přesnosti. Software stroje umožňuje operátorům programovat překrývající se úlohy a úlohy s více revolverovými hlavami stejně snadno jako operace s jednou. Vše je dostupné z ovládacího prvku Fanuc 0i-TF Plus. Softwarový balíček obsahuje také další pokročilé funkce, jako jsou systémy Nakamura NT-Nurse, NT-Smart Sign, NT-Navigator, oscilační otáčení a umělá inteligence s tepelnou kompenzací pro přesnost od začátku do konce.

 

Petr Kostolník
Foto: Nakamura-Tome

 
Publikováno: 11. 4. 2022 | Počet zobrazení: 349 článek mě zaujal 83
Zaujal Vás tento článek?
Ano