asseco Aimtec murr

Automat z Baťova města

Mezi stroji, které měly loni na EMO Milano svou oficiální světovou premiéru, byl i zástupce českého strojírenského průmyslu. Společnost Tajmac ZPS, a.s. tam představila nový vícevřetenový soustružnický automat MORI-SAY TM620CNC.

 

Plně CNC řízený 6vřetenový soustružnický automat vysoké přesnosti, tuhosti a rychlosti, je určen pro hromadnou i sériovou výrobu přesných součástí z tyčového materiálu do maximálního průměru 20 mm. Výrobce jej charakterizuje jako stroj vhodný zejména pro díly z oblasti automotive a hydraulických i pneumatických komponent. Mezi hlavními výhodami nového stroje je robustní základna a tuhá konstrukce, které zajišťují při obrábění vysokou přesnost při hromadné i sériové výrobě, a rozšířené technologické možnosti.
Novinka zaujme nejen inovativním designem kompaktní konstrukce s integrovanou elektrickou skříní, ale i vysokou produktivitou, kterou umožňuje až 21 CNC řízených os (standardní verze). Dalších 13 os je k dispozici pro řízení zvláštního příslušenství a 6 vřeten s motory o výkonu 11 kW a 6000 ot./min.
V maximální konfiguraci může stroj nabídnout až 34 řízených os a 9 řízených vřeten. Pracovní čas je udáván hodnotami v rozmezí 3,5–90 s, ztrátový čas s přetočením bubnu činí 0,7 s. Řídicí systém Fanuc i30-B plus a dva operátorské panely s 21palcovými dotykovými displeji s uživatelsky přívětivým rozhraním zajišťují komfortní obsluhu, stroj je možné programovat v ISO. Připojení do počítačové sítě umožňuje vzdálený přístup, ale i servisní zásahy a konfiguraci provozních parametrů.
Technologické možnosti stroje rozšiřuje široká škála příslušenství včetně automatického zásobníku tyčí, lze využít i speciální příslušenství z řady Mori-Say 620AC. Ve výbavě stroje je pětice křížových suportů jako standard, 6 nezávislých podélných suportů a jeden upichovací suport s možností dvou nástrojových suportů. Velký pracovní prostor umožňuje snadný přístup pro obsluhu.
Rozměry stroje (se zásobníkem dlouhým 3,3 m) činí 8049 x 1434 x 2794 mm. Nejvyšší průměr tyče kruhového průřezu je 20 mm (24 mm), pro šestihran je pak max. průměr tyče 17 mm. Maximální délka podání materiálu (je přímo součástí stroje) činí 100 mm.

Petr Přibyl
Foto: Tajmac ZPS

 
Publikováno: 11. 4. 2022 | Počet zobrazení: 358 článek mě zaujal 77
Zaujal Vás tento článek?
Ano