asseco Aimtec murr

Jednoduchá obsluha, malé rozměry

Společnost Studer, ze skupiny United Grinding, předvedla na loňském veletrhu EMO Milano nový typ zakládacího systému roboLoad pro CNC vnitřní válcové brusky. Nabízí velkou flexibilitu ve výrobě a vysoký komfort obsluhy.

 

Vytvořit efektivní zakládací systém pro CNC rádiusové vnitřní válcové brusky s geometrickými omezeními nebyl rozhodně jednoduchý úkol. Inženýrům firmy Studer se však podařilo vyvinout systém, který nejen splňuje náročné geometrické požadavky, ale má navíc poměrně malé rozměry i atraktivní poměr ceny a výkonu a mimořádně snadnou obsluhu.
U vnitřních válcových brusek S121, S131 a S141, které se používají v obalovém průmyslu pro výrobu matric, má automatická osa B rozsah otáčení – 60° až + 91°. Proto se automatizace musela dostat ven ze stroje, aby mu poskytla svobodu otáčení. Konstruktéři přišli s řešením v podobě externího zakladače, který je se šířkou 1,50 m pouze poloviční ve srovnání se samotným strojem, což není bezvýznamné vzhledem k cennému podlahovému prostoru ve výrobních halách.
V tomto poměrně malém prostoru nabízí roboLoad dostatek místa pro obrobky v šesti zásuvkových zásobnících, každý o rozměrech 1080 x 320 mm, které se vkládají ručně. Pro obrobky lze vyvolat jakýkoli program broušení. Řešení roboLoad obrobky zakládá a po opracování je umístí zpět na místo, odkud je odebral.
Systém je vybaven robotem Fanuc M10-iD 10L a řídicím systémem Siemens Simotion Control, obsahuje chapadla s rychlovýměnnými čelistmi, přestavitelná na jediný chapač pro díly do hmotnosti 7 kg, nebo dvojitý uchopovač pro díly do hmotnosti 2,8 kg. Velikost obrobku je definována délkou v rozmezí 10–100 mm a max. průměrem 260 mm.
Jako bonus pro uživatele je, že Studer roboLoad může být provozován bez jakýchkoli znalostí programování. Právě jednoduchost ovládání byla jedním z rozhodujících faktorů při vývoji tohoto systému. Průvodce nastavením vyvinutý firmou Wenger umožnil, že od seřizovače nebo obsluhy stroje nejsou vyžadovány žádné programátorské zkušenosti. Všechny potřebné kroky jsou graficky znázorněny a podporovány na velkém 19palcovém dotykovém displeji ovládacího panelu. Operátor je tak schopen během 15 minut ustavit nový obrobek včetně výměny čelistí chapadla.

Jan Tax
Foto: United Grinding

 
Publikováno: 11. 4. 2022 | Počet zobrazení: 420 článek mě zaujal 84
Zaujal Vás tento článek?
Ano