asseco Aimtec murr

Automatizované obrábění na minimální ploše

Na DMG MORI Digital Event demonstrovala firma možnosti a výkon vertikálního obráběcího centra DMP 35. Díky holistickému automatizačnímu řešení s WH 3 Cell nabízí kompletní přesné obrobení součásti s enormně zvýšenou autonomií.

 

Segment vysokorychlostních kompaktních obráběcích center firmy DMG MORI rozšířila novinka s označením DMP 35. Stroj, který se premiérově představil loni, označuje výrobce jako nejkompaktnější a nejvýkonnější vertikální obráběcí centrum ve své třídě, které nabízí nejvyšší přesnost, tuhost i maximální flexibilitu v oblasti tříosého a 5osého obrábění.

Malý formou, velký výkonem
Se zástavbovým půdorysem jen 3,15 m² a šířkou pouhých 1285 mm umožňuje DMP 35 optimálně využít i velmi skromně dimenzované výrobní prostory. Automatizační řešení WH 3 Cell se systémem manipulace s obrobkem si vyžádá pouze 1,15 m² podlahové plochy navíc. To z něj činí nejkompaktnější automatizační řešení v portfoliu DMG MORI. Nicméně přes svůj malý formát umožňuje mnohonásobné zvýšení produktivity. Stroj zvládá autonomně i výrobu složitých komponent s krátkými časy výměny ve špičkové kvalitě. S novým programováním vstupů na WH 3 lze proces nastavení enormně zjednodušit i zkrátit. Tímto způsobem mohou snadno nastavovat komponenty i nezkušení programátoři.
Vysoce stabilní konstrukce kompaktního centra a maximální tuhost vřetena na základě předpjatých ložisek s pružinou zajišťují bezvibrační a velmi přesné frézování v aplikacích s nejvyššími požadavky na kvalitu a výkon s rychlými pojezdy (60 m/min) ve všech osách. Výrazný podíl na přesném obrábění má i komplexní chlazení pro dlouhodobou tepelnou stabilitu a systém přímého měření absolutní dráhy ve stroji.

Vybaven pro náročné úkoly
Výrobce vybavil DMP 35 již ve standardním provedení tak, že za všech okolností splňuje požadavky náročné výroby a umožňuje vysoce efektivní, spolehlivé a přesné produktivní obrábění složitých obrobků ze široké škály materiálů od hliníku po titan.
Základní provedení obsahuje řadové vřeteno s 15 000 ot./min a točivým momentem až 78 Nm, přímé systémy absolutního měření dráhy ve všech osách, zrychlení až 2 g pro dynamické obrábění, čas „tříska-tříska“ pouhých 1,5 s a zásobník nástrojů s 15 pozicemi pro nástroje do délky 150 mm. Volitelné rozšíření na možných 25 nástrojových míst jen okrajově zvětšuje šířku stroje na 1410 mm. Modulární systém dále obsahuje jako volitelnou výbavu vřeteno s 24 000 ot./min a rozhraním HSK-A40 nebo SK 30. K opční výbavě patří dále integrovaný stůl pro 5osé simultánní obrábění s nejvyšším výkonem frézování a volným pádem třísky díky natočené ose A, a obrábění složitých dílů na základě volitelné 5osé simulační schopnosti. Firma také nabízí vnitřní přívod chladicí kapaliny s tlakem 40 bar a dopravník třísek s kapacitou až 1000 cm³/min, jež ve spojení s vnitřními dveřmi zajišťují vysokou procesní spolehlivost.

Jan Přikryl
Foto: DMG MORI

 
Publikováno: 12. 4. 2022 | Počet zobrazení: 333 článek mě zaujal 82
Zaujal Vás tento článek?
Ano