asseco Aimtec murr

Revoluční model Miyano ANX s novými funkcemi

Inovativní revolverový CNC soustruh s pevným vřeteníkem řady ANX otevírá novou éru těchto strojů. První z nich byl nainstalován u českého zákazníka na konci roku 2021 a poprvé bude odborné veřejnosti v ČR představen tento japonský stroj během promoakce v dubnu v prostorách firmy CNC invest s.r.o.

 

Jde o CNC soustruh Citizen Miyano ANX-42SYY LFV s řídicím systémem Fanuc 31iB plus control, který je vybavený na obou revolverech oceňovanou technologií LFV (vůbec poprvé na revolverovém soustruhu) a řeší problém hromadění a zapletení třísek.
Dalším pozoruhodným prvkem je ovládací panel s novým HMI rozhraním. Tím byl vylepšen komfort ovládání stroje včetně kompatibility operací, jenž zajišťuje snadné použití pro uživatele značek Cincom i Miyano. Nově navržené provozní metody snižují rozdíly v NC systémech a překračují hranice mezi značkami. Nejnovější NC jednotka a ovládací panel s 15palcovým HMI dotykovým displejem obsahuje technologii víceosého řízení používanou značkou Cincom, což umožnilo dosažení zvýšení produktivity současným obráběním více nástroji. Stroj pojme až 24 (2x 12) instalovaných rotačních nástrojů na obou revolverech, které pohání motor o výkonu 2,2 kW. Rotační nástroje disponují krouticím momentem až 20 Nm a lze je namontovat na všechny pozice.
Soustruh řady ANX nabízí pokročilé funkce, úsporu místa a vysokou produktivitu. Při hmotnosti 6200 kg a výšce 1900 mm zabírá zástavbovou plochu 2650 x 1630 mm. Pro svůj provoz vyžaduje instalovaný jmenovitý příkon 34 kVA a potřebný tlak vzduchu 5 barů. Je konfigurován se dvěma vřeteny s vestavěnými motory (tím se zajistí zkrácení času zrychlení / zpomalení a zlepší doba odezvy), dvěma revolverovými hlavami s 12 stanicemi a dvěma osami Y, přičemž tempo rychlého posuvu bylo zvýšeno použitím lineárních vedení pro všechny osy. Rychloposuv os X1, X2, X3, obdobně jako os Z1 a Z2, tak činí 24 m/min. U os Y1 a Y2 je udáván hodnotou 18 m/min a osa Z3 nabízí rychloposuv 30 m/min.
Obě vřetena mají shodné výkonové parametry a nabízejí lepší možnosti než u stávajících modelů – je možné složité obrábění včetně tříosého simultánního obrábění, superpozičního obrábění a obrábění až se třemi nástroji v řezu při použití až dvou os Y a osy X3. Otáčky vřetena činí 6000 min-1, minimální krok pro indexování vřetena SP1 a SP2 je 0,001 st. Obě revolverové hlavy mají (obdobně jako dvojice vřeten) stejné schopnosti i výkonové parametry a používají držáky nástrojů, které jsou společné i pro řadu BNA, což díky použití stejných nástrojů znatelně snižuje ekonomickou náročnost.

Josef Vališka
Foto: Miyano

 
Publikováno: 12. 4. 2022 | Počet zobrazení: 338 článek mě zaujal 83
Zaujal Vás tento článek?
Ano