asseco Aimtec murr

Nová řada INTEGREX i-H se zaměřuje na automatizaci

Řada INTEGREX i-H byla poprvé představena na EMO Hannover v roce 2019. Od té doby se podařilo zkompletovat tuto řadu tak, že dnes obsahuje 23 modelů s různými rozměry i funkcemi.

 

Z této plejády modelů se dá volit mezi typy hlavního vřetena, vedlejšího vřetena i frézovacího vřetena, mezi různými zásobníky nástrojů a také revolverovými hlavami. Na loňském EMO v Miláně byly představeny dva nové stroje, a to INTEGREX i-250H ST a INTEGREX i-450H ST.   
„Design řady i-H je velmi zajímavý,“ říká Mark Hall, produktový manažer evropské skupiny Mazak a dodává: „Patří do rodiny multifunkčních obráběcích center, která jsou na trhu již několik let. Multifunkční obráběcí stroje jsou ale tradičně navrhovány jako solitérní. V tom se přístup Mazaku zásadně liší. Mazak chápe multifunkční obráběcí centra jako součást automatizačních celků. Proto zde vidíme přípravu na robotizaci, mnoho ergonomických prvků apod.“

Připraveno na automatizovanou výrobu
Rostoucí požadavky na automatizaci byly tím hlavním, co zásadním způsobem ovlivnilo design řady i-H. Všechny modely této řady jsou koncipovány tak, že vepředu je ponecháno volné místo a zásobník nástrojů je umístěn vzadu. Díky tomu lze před stroj instalovat libovolnou automatizaci, zejména průmyslové roboty, které mohou provádět řadu úkonů, a přitom nebrání obsluze v přístupu ke stroji.
Umístění zásobníku nástrojů na zadní straně současně pomohlo významně zmenšit celkovou zástavbovou plochu stroje. V základu je zásobník na 38 nástrojů, který lze podle potřeby rozšířit na kapacitu 74 a 112 nástrojů. Uživatel si může vždy vybrat, jestli bude tento zásobník obsluhovat pohodlně na zadní straně stroje, anebo zepředu.
„Hlavním posláním multifunkčních strojů je zjednodušovat práci tím, že se na jednom stroji vykonává více různých operací. Výhody jsou zřejmé: Enormní zkrácení výrobních cyklů, mnohem menší nároky na prostor, výrobu zajistí jediný operátor. Díky zmíněnému velkokapacitnímu zásobníku nástrojů je potřeba zastavovat stroj a cokoliv na něm měnit opravdu minimální,“ zdůrazňuje Mark Hall.
INTEGREX i-250H ST, který má osmipalcové sklíčidlo, je vybaven 22kW hlavním soustružnickým vřetenem s 5000 ot./min a vedlejším soustružnickým vřetenem také s 5000 ot./min. Oproti tomu větší model INTEGREX i-450H ST je vybaven 37kW hlavním soustružnickým vřetenem s 3300 ot./min a vedlejším soustružnickým vřetenem s 4000 ot./min. Oba modely mají nadstandardní zdvih v ose Y 300 mm a plynulou osu B s rozsahem 240°, s kompaktním 24kW frézovacím vřetenem s 12 000 ot./min, která dovoluje maximální využití kapacity pracovního prostoru.
U modelů ST lze také volit mezi dvěma spodními revolvery podle požadované aplikace. Typ A je ortogonální se symetricky protilehlým uspořádáním vzhledem k hornímu frézovacímu vřetenu. Revolver je dvanáctipozicový s 10 000 ot./min a frézovacím výkonem 7,5 kW. Je ideální pro simultánní obrábění spodní revolverovou hlavou a vrchní frézovací hlavou. Jeho flexibilitu lze ještě zvýšit volitelným příslušenstvím, jako je hydraulicky ovládaná luneta přímo na čelní straně revolverové hlavy. Typ B slant má šikmé uspořádání s devítipozicovým revolverem s 6000 ot./min pro poháněné nástroje. Unikátní konstrukce šikmého revolveru umožňuje obrábění stejným nástrojem na obou vřetenech, aby se aktivně snížil počet potřebných nástrojů.

„Dalším rysem, který tento INTEGREX odlišuje od konkurence, je jeho řídicí systém,“ doplňuje Mark Hall. „Mazak má bohatou historii řídicích systémů. Jsme také prvním výrobcem, který přišel s řízením s prvky umělé inteligence (Ai). Mazatrol Smooth Ai má v našich systémech tři hlavní funkce. Tou první je Solid Mazatrol, druhou je Ai Thermal Shield a třetí Smooth Ai Spindle. Všechny společně pak dokážou opravdu dramaticky zvýšit produktivitu,“ vysvětluje.

Funkce s prvky umělé inteligence

Podstatou funkce Solid Mazatrol je, že operátor si může zadat 3D model obráběného dílu do stroje a řídicí systém už pak sám s využitím Solid Mazatrolu naprogramuje výrobu. Ve stroji probíhá proces učení, který vychází z analýzy zadaných parametrů a jejich porovnání s předchozími případy. V případě podobnosti použije již hotový program. To celé netrvá víc než několik minut. „To je doslova průlom v technologii,“ zdůrazňuje Mark Hall a dodává: „Místo toho, aby program vytvářel operátor na základě zvolených nástrojů a jejich drah, program vytváří stroj na základě analýzy požadovaného tvaru a materiálu. Místo člověka program píše umělá inteligence.“

Pro multifunkční obrábění je klíčovým faktorem přesnost, která musí být trvalá. Multifunkční stroje jsou také čím dál tím více vybaveny automatizací, která nahrazuje práci obsluhy. Proto je také nutné zajistit dokonalou tepelnou stabilitu stroje. Modely INTEGREX řady i-H jsou vybaveny funkcí tepelné ochrany, opět s prvky Ai.

Neméně důležitou funkcí je i Smooth Ai Spindle, která dokáže velmi rychle maximalizovat řezné podmínky. Dosud to dělali velice zkušení operátoři, kteří dokonale znali stroj i technologii, uměli se zaposlouchat do zvuků obrábění a na základě toho perfektně odladili řezné parametry – upravili otáčky vřetena a posuv. Díky Ai umí stroj sám okamžitě optimalizovat veškeré parametry. „To je bezesporu další revoluce v technologii, jaká nemá obdoby,“ zdůrazňuje Mark Hall.

Yamazaki Mazak Cetral Europe s.r.o.
Foto: Mazak

 
Publikováno: 12. 4. 2022 | Počet zobrazení: 423 článek mě zaujal 107
Zaujal Vás tento článek?
Ano