asseco Aimtec murr

Pomocníci průmyslové automatizace

Bezdrátové spínače a senzory představují spolehlivý přenos signálu v široké škále aplikací, kde nahrazují kabelové systémy, které jsou často vystaveny riziku opotřebení či mechanického poškození.

 

V plastikářském oboru zahrnují vstřikovací procesy stroje s rotačními deskami, které umožňují nejprve vylisování hlavní části konstrukčního prvku a poté (po otočení desky) vstřikování druhého dílu. A právě jednou z výzev v tomto procesu bylo bezdrátové sledování poloh šoupátka, a tím i správného uzavření vstřikovacího nástroje. Pokud by šoupátka nebyla ve správné poloze a nástroj by se uzavřel, dojde k chybným dílům a následným prostojům. Aby k tomu nedocházelo a zároveň se eliminovala potřeba instalace kabelů, které jsou náchylné na opotřebení, může být řešením bezdrátový polohový spínač (nebo indukční senzor), který by registroval koncovou polohu šoupátka a vysílal odpovídající signál do přijímací jednotky v rozvaděči. Dokud přijímací jednotka nevyšle signál do řídicího systému stroje, další proces vstřikování se nespustí.
Firma Steute proto přišla s bezdrátovým spínacím přístrojem pro dvousložkové vstřikování plastů, které by dosáhlo přenosu signálu z rotačního prvku. Náklady na instalaci bezdrátového spínače (nebo senzoru) včetně přijímače a integrace do řídicího systému stroje jsou velmi dobře zvládnutelné. Jde o velmi jednoduchý a spolehlivý způsob, jak zabránit poškození nástroje. Podobná řešení se používají i pro zpracování kovů, např. pro sledování polohy obrobků v ohraňovacích lisech.
Další pozoruhodnou novinkou v oblasti průmyslové automatizace je inovativní snímač ODT 3C firmy Leuze s jedním senzorem, který zvládne úkoly měření i spínání. Je tak vhodný pro širokou škálu automatizovaných průmyslových aplikací, které bylo nutné dříve řešit pomocí více čidel. Snímač může předávat informace do řízení stroje a přes IO-Link přenášet naměřené hodnoty a rozsáhlá diagnostická data. Provozní rozsah lze snadno upravit pomocí tlačítka učení, linky nebo IO-Link. Aktivní potlačení okolního světla zabraňuje chybnému spínání, i když je zařízení vystaveno světlu z osvětlení haly. Modely snímačů s varovným výstupem nebo malým světelným (přesným) okruhem umožňují zařízení flexibilně používat v široké škále aplikací.

Petr Přibyl
Foto: Steute, Lenze

 
Publikováno: 12. 4. 2022 | Počet zobrazení: 415 článek mě zaujal 101
Zaujal Vás tento článek?
Ano