asseco Aimtec murr

Francie postaví šest nových reaktorů

Země galského kohouta hodlá nadále spoléhat i na atomovou energii a v příštích letech plánuje vybudovat nejméně šest nových jaderných reaktorů, aby do roku 2050 dosáhla uhlíkové neutrality.

 
Jak uvedl prezident Emmanuel Macron při projevu v hlavním výrobním závodě jaderných turbín v Belfortu, kde představil novou jadernou strategii, pokud to bude bezpečné, bude prodloužena také životnost starších jaderných elektráren ze současných 40 na 50 let. Francie vyrábí většinu své elektřiny z jaderných zdrojů, aktuálně je však z důvodů koroze několik starých reaktorů odstaveno mimo provoz.
První generace nových reaktorů, které postaví a bude provozovat státem kontrolovaný dodavatel energie EDF, by měla být postavena v roce 2035, přičemž na financování projektu se počítá s desítkami miliard eur z veřejných zdrojů.
Přestože po svém nástupu do úřadu francouzský prezident avizoval záměr snižovat podíl jaderné energie v energetickém mixu země, nyní vyjádřil podporu jaderné energetice a poukázal na její význam pro vyspělost země, která se může spolehnout na silný jaderný průmysl s bohatým know-how a stovkami tisíc pracovních míst.

 
Publikováno: 12. 4. 2022 | Počet zobrazení: 448 článek mě zaujal 109
Zaujal Vás tento článek?
Ano