asseco Aimtec murr

S elektrikou na sněžné pláně

Elektrifikace dopravních prostředků pokračuje raketovým tempem a už se zdaleka netýká jen automobilů či cyklistiky. Mezi pozoruhodná řešení se nedávno zařadilo i unikátní sněžné elektrokolo.

 
Toto řešení nazvané Moonbikes prezentovala stejnojmenná francouzská firma na letošním veletrhu CES jako vůbec první svého druhu na světě. Kombinace lyže a pásů poháněných elektromotorem může dopravit jezdce i tam, kam se předtím dostalo jen málo elektriky. Podle výrobce zvládá na upravených svazích sklon až 40 stupňů a dokáže projet až 30cm vrstvu prachového sněhu.
Rychlé, tiché, elektrické vozítko s 3kW motorem s točivým momentem 170 Nm uveze jezdce (a případný náklad) o hmotnosti až 120 kg. Nejvyšší rychlost je udávána hodnotou 42 km/h a výdrž 1,5 hodiny s jedním 2,5 kW akumulátorem. Po zdvojnásobení dojezdu je k dispozici duální 5kW baterie.
Díky své velikosti, ultralehké hmotnosti (je třikrát lehčí než konvenční sněžné skútry) a nízkému těžišti je Moonbikes snadno ovladatelný pro každého. I s baterií váží 87 kg a je široký pouhých 70,5 cm (stejně jako kolo), takže může projet dveřmi a být uchycen na tažném nosiči nebo na korbě nákladního auta, což umožňuje jeho snadné skladování i přepravu.
 
Publikováno: 12. 4. 2022 | Počet zobrazení: 613 článek mě zaujal 120
Zaujal Vás tento článek?
Ano