asseco Aimtec murr

Raspberry Pi se chystá na propojení s mozkem

Miniaturní jednoduché zařízení, Raspberry Pi, které slaví své 10. narozeniny, je považováno za nejmenší počítač na světě. Na jedné desce obsahuje celý kompletní funkční počítač.

 

Během deseti let od svého uvedení na trh 29. února 2012 se toto zařízení stalo významným technologickým fenoménem (a svého druhu i standardem). Je na něm založena řada pozoruhodných projektů a stal se i centrem rozsáhlé komunity, která sdružuje studenty, učitele i profesionály.
Populární server Toms Hardware připravil k tomuto jubileu cyklus sedmi epizod (týdenní show) pod názvem Pi Cast, věnovaný jak historii Raspberry Pi, tak rozsáhlému ekosystému spojenému s tímto unikátním zařízením. K těm nejzajímavějším se možná zanedlouho zařadí i aktuální projekt, který Raspberry Pi otevírá: Open Source rozhraní Brain-Computer. Nyní připravuje crowdfundingovou kampaň na desku umožňující pomocí Raspberry Pi číst mozkové signály.
Rozhraní mozek-počítač je již realitou a existuje řada různých metod používaných k detekci a interpretaci elektrické aktivity v lidském mozku, aby ji bylo možné použít k ovládání počítače. Obvykle je to však doména univerzitních výzkumných oddělení a vysoce odborných organizací, jako jsou např. Google Labs, ale právě Raspberry Pi může znamenat průlom.
Projekt serveru s otevřeným přístupem arXiv připravuje možnost používat místo drahého vybavení pro tyto systémy levné Raspberry Pi a nabídnout snadný přístup k neurovědeckým projektům a experimentům. Modelové případy použití včetně ovládání robotů a dronů, které zveřejnili vědci na GitHubu, zahrnuje mezi navrhovanými způsoby použití i kontrolu exoskeletonů.
Deska PiEEG pro měření biosignálů, jako EEG, EKG atd., namontovaná na Raspberry Pi 3, používá C, C++ a Python ke čtení až 8 signálů elektroencefalografie (EEG) v reálném čase shromážděných z mozku elektrodami umístěnými v čepici, kterou subjekt nosí. Autoři mysleli i na odizolování šumu generovaného napájením ze sítě, pro které je k dispozici software s otevřeným zdrojovým kódem pro zpracování signálu, nebo řešení napájením z baterie.

Petr Sedlický
Foto: Ildar Rakhmatulin

 
Publikováno: 4. 5. 2022 | Počet zobrazení: 407 článek mě zaujal 83
Zaujal Vás tento článek?
Ano