asseco Aimtec murr

Vyšší teploty, tenčí formát

Sabic uvádí tenčí typ své dielektrické fólie nové generace Elcres HTV150A, který lze použít pro kondenzátory v trakčních měničích, palubních nabíječkách a elektrických kompresorech hybridních vozidel a elektromobilech.

 

Třímikronový film je o 40 % tenčí než předchozí typ s 5 µm, což umožňuje snížení objemu a hmotnosti a větší flexibilitu designu díky zvýšené hustotě energie pro kondenzátor. Stejně jako 5µm fólie si i nová fólie zachovává stabilní výkon při vysokých provozních teplotách až do 150 °C a řeší kritickou výkonnostní mezeru, kterou vykazují tradiční polypropylenové (PP) fólie nad 135 °C. Tato nová úroveň tepelného výkonu umožňuje výrobu SiC výkonových modulů menších rozměrů díky vyšší hustotě energie, snížení hmotnosti a zároveň poskytuje zvýšenou účinnost a výkon.
Novinka může pomoci navrhnout menší velikosti zařízení, jež se potenciálně mohou vyhnout použití aktivních chladicích systémů spojených s fóliemi, které fungují při nižších teplotách. Protože výrobci OEM navrhují elektrická a hybridní vozidla pro provoz při specifických napětích, může nový třímikronový film pomoci tím, že poskytuje vlastnosti na míru. Segmentace výkonu napětí pomáhá výrobcům automobilů sladit výkon kondenzátorů s potřebami různých vozidel.
Podle výrobce je Elcres HTV150A první kondenzátorová fólie v průmyslu, která byla navržena pro stabilní výkon při provozních teplotách -40 °C až +150 °C a frekvencích až 100 kHz, přičemž nabízí stabilní kapacitu, vysoký izolační odpor a dobrý dielektrický výkon. Mezi další klíčové vlastnosti patří vysoká odolnost proti průrazu v celém rozsahu teplot, dobrá schopnost samoopravování a vynikající přilnavost k hliníku a zinku. Kondenzátory vyrobené z 3- a 5µm metalizované fólie prošly standardními elektrickými a životnostními testy při 150 °C po dobu 2000 hodin s nízkou změnou kapacity a stabilním izolačním odporem.

Jan Přikryl
Foto: Sabic

 
Publikováno: 4. 5. 2022 | Počet zobrazení: 495 článek mě zaujal 80
Zaujal Vás tento článek?
Ano